Ben jij een vrije geest?

Ben jij een vrije geest?

Als je aan een vrije geest denkt, zie je meestal meteen een hippie op Ibiza voor je met een flinke joint in z’n hand. Toch is een vrije geest iets heel anders, in tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken. Een vrije geest is juist een persoon die een bepaald niveau van volwassenheid heeft bereikt met psychologische kwaliteiten als zelfvoldoening en zekerheid. Iemand die 100% zichzelf is, lekker zijn gang gaat en blij is met zijn leven. Ik had het er toevallig over met een vriend van me, over dat zijn moeder altijd zo’n heerlijk vrije geest was. Ze maakte van elke dag een feestje, had overal schijt aan (dit is Rotterdam) maar met veel respect naar anderen, en ongeacht leeftijd, kleur of komaf behandelde ze iedereen met liefde en aandacht. Iemand die heerlijk in haar vel zat ongeacht de invloeden van buiten, rijkdom, ziekte, oorlog of eenvoudig gezeur. Dat wil ik ook, riep ik uit en onderzocht het fenomeen vrije geest.

Het is echter niet eenvoudig om deze piek in persoonlijke groei te bereiken. Een vrije geest zijn betekent echter zeker niet dat je je gedraagt als een persoon die zichzelf heeft losgemaakt van alle verantwoordelijkheden. Een echte vrije geest heeft karaktereigenschappen, instellingen en manieren van interactie met de realiteit die hem meer in staat stellen om moeilijkheden in het leven te confronteren. Een Aha-momentje! Persoonlijk heb ik het aangevuld met de wetenschap dat een vrije geest het altijd naar zijn/haar zin heeft en het beste met anderen wil delen. Alleen hoe doe je dat?  

7 tekenen dat je een vrije geest bent

1. Je kiest, denkt en handelt zonder dat je goedkeuring nodig hebt

Je persoonlijke reis kunnen maken zonder de goedkeuring van anderen is een grote stap.

Gedurende een groot gedeelte van je leven heb je immers vaak het gevoel dat je moet worden goedgekeurd door de maatschappij. Eerst komen je ouders, daarna je geliefden en dan later je werkomgeving.

Maar jezelf laten zien zoals je bent en spreken vanuit je hart met oprechtheid, is niet iets wat zomaar op één dag gebeurt. Alleen vrije geesten bereiken dat punt.

2. Je leeft zonder angst en vertrouwt op jezelf

Experts op gebieden van persoonlijke groei en motiverende psychologie weten maar al te goed dat angst kansen de kop indrukt.

Wanneer je eindelijk stopt je zorgen te maken en stopt met het inbeelden van toekomstige angstbeelden, zal je in staat zijn om grotere stappen te nemen. Geluk bevindt zich altijd net voorbij je de dingen die je bang maken. Dus stuur die brief, bel dat persoon op of ga er gewoon voor! Hoe fijn is het om te weten (en te vertrouwen) dat alles goed komt omdat jij op jezelf vertrouwt. Zoek in het verleden naar de dingen die uiteindelijk op z’n pootjes terecht zijn gekomen en sterk je zelfvertrouwen door dingen positief te benaderen.

3. Je bent een authentieke, echte, spontane persoon

Oprechtheid definieert jou, evenals de soort onbeschaamdheid die je laat glimlachen en je blikken van begrip. Je bent spontaan omdat je er niet meer om geeft wat mensen zullen zeggen of wat ze denken.

Authentieke karakters zijn vrije geesten omdat hun innerlijke zelf niet langer gecensureerd is. Ze kunnen de wereld laten zien hoe ze het leven zien: met passie.

4. Je weet waar je voor wilt vechten
Een vrije geest zijn betekent, het tegengestelde van wat mensen misschien denken,niet dat je slordig omgaat met verantwoordelijkheden of dat je jezelf toewijdt aan een soort zorgeloze vrijheid. Vrije geesten weten maar al te goed waar ze voor vechten: voor wat ze liefhebben,  voor wat hun identiteit maakt, voor geluk. De rest doet er niet toe.
5. Een vrije geest spreekt de taal van onafhankelijkheid
Afhankelijkheid, begrepen vanuit een persoonlijk opzicht, is een grote vijand van persoonlijke groei. Het vervallen in een relatie die wordt gekenmerkt door emotionele verslaving vernietigt elke soort identiteit, integriteit en expressie.

Een persoon die zich identificeert als een vrije geest weet hoe hij/zij moet liefhebben zonder aanhankelijk te worden. Hij/zij geeft het beste van zichzelf terwijl hij/zij zich compleet blijft voelen.

6. Vrije geesten weten hoe ze de kleine dingen in het leven moeten waarderen

Vrij zijn betekent niet vasthouden aan dingen die je groei of je liefde voor het leven beperken. Je krijgt deze passie voor vrijheid door te weten hoe je moet prioriteren en door te begrijpen dat de belangrijkste dingen in het leven geen dingen zijn, maar gevoelens.

Deze gevoelens komen van de meest simpele, alledaagse ervaringen. Her kan een gesprek zijn, een wandeling op het strand, een date, een uitstapje, op je blote voeten lopen, het knuffelen van je huisdier, naar buiten gaan om een rondje te joggen zonder zorgen aan je hoofd…

Drukke en bezorgde mensen zijn niet in staat om de alledaagse details te waarderen die vrije geesten zien, aanmoedigen en waarderen.

7. Het leven inspireert je en jouw instelling inspireert anderen

Mensen hebben je misschien gevraagd hoe je het doet. “Je bent altijd gelukkig, je hebt altijd tijd voor dingen. Je doet een miljoen dingen en je maakt me altijd aan het lachen… hoe doe je dit?” Je weet waarschijnlijk niet hoe je moet reageren, omdat je levensfilosofie iets is dat mettertijd is gekomen.

Soms komen vrije geesten naar buiten nadat ze zijn vastgehouden. Hun instelling kan het resultaat zijn van uitdagingen, tijd en eerlijk verdiende groei in hun persoonlijke ontwikkeling.

Vrij zijn is een instelling die je aanneemt met toewijding en afweging, wetende dat je misschien dingen zult moeten achterlaten.

Ben jij een vrije geest?

Ik heb deze mooie tekenen gedeeltelijk overgenomen van de site https://gezonderleven.com -e r g leuk om dingen te lezen!

Uitgelichte afbeelding van wikiHow.comheeft alles te maken met een dimensie die goed zou passen in de behoeftenpyramide van Abraham Maslow. Hij introduceerde die in 1943 in zijn artikel Een theorie over menselijke motivatie.
Wil je weten hoe je nog lekkerder in je vel komt te zitten of hoe je echt een leuk leven krijgt? Het grote geluk zit al in je, en met mijn boek Pluk je Geluk help ik je stap voor stap meer zelfvertrouwen te kweken, geluk aan te creëren en je niet zo veel aan te trekken van andere meningen. Kijk hier verder of het bij je zou passen! 
Ik wens je een mooie dag!
Ben jij een vrije geest?