Free your mind!

Free your mind!

Heb jij ook overal een mening over? Dat is niet zo raar, want je bent opgevoed en opgegroeid om een zelfstandig autonoom denkend persoon te zijn. Dus of je vanavond andijvie of spinazie eet, welke studierichting je kiest, vakantie je boekt of dat je volgende week toch niet naar je schoonmoeder gaat, daar heb je een mening over. En een oordeel. De hele dag, (en iedere dag) vel je oordelen en hak je knopen door. Kleine flitsbeslissingen of iemand aardig is, te vertrouwen is tot en met grote beslissingen of je een auto gaat kopen of van baan gaat veranderen. Dat hoofd heeft het er maar druk mee. Met gemiddeld 60.000 gedachten per dag weet je niet precies hoeveel beslissingen en oordelen je dagelijks neemt. De meeste neem je intuïtief, vel je een oordeel over en neem je een besluit. Het woord intuïtie komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Het is geen bovennatuurlijke gave, maar het vermogen van de hersenen om snel situaties te beoordelen en beslissingen te nemen. Intuïtie kan sneller werken dan het intellect. Dat zijn de beste beslissingen, die “voelen” goed. Maar als je overal over oordeelt, doe je jezelf te kort en perk je jezelf in. Je mag de teugels best laten vieren want je weet dat je intuittie je beschermt.

Oordelen werkt heel verslavend, want het is een drug die om meer vraagt. Je oordeelt over iemands uiterlijk, status, situatie en zijn, terwijl die enorm kunnen fluctueren door de jaren heen. Wat je eigenlijk probeert te doen is iemand langs de meetlat te leggen en hem/haar zo in te schalen. Waarom? Zodat jij ‘denkt’ dat je iemand kunt inschatten of kent? Je houdt jezelf voor de gek want je je kunt niet beoordelen of je iemand goed kunt inschatten. Tijdens het researchen voor mijn thrillers bijvoorbeeld, interviewde ik de meest sociaal voorkomende narcisten tegen voor me die me zo inpalmen, of vrouwen met engelachtige gezichtjes die een leven vol repeterende leugens leiden of zogenaamd ideale schoonzonen die eigenlijk psychisch verward zijn en een moord op hun geweten hebben. Ok, bij Patrick S. die Farida Zargar vermoorde in Spijkenisse, hadden er wat alarmbellen af moeten gaan en had ik het moeten zien, maar ook hij (ja, ook hij, ik geef het met schaamrood toe) had iets menselijks. Gatverdamme, ik veroordeelde mezelf daarover dat ik misschien ook wel iets duisters had in dat schrijfbrein van me. Stop. Het uiterlijk en het voorkomen zegt niets. Jouw oordeel dus ook niet. Vaak denken we dat we beter kunnen stoppen met oordelen voor anderen. Voornamelijk omdat onze oordelen vaak gericht zijn op andere mensen. Maar het is precies andersom. Je (ver)oordeelt jezelf.

Stoppen met oordelen is als een geschenk voor jezelf. Het maakt je leven moeitelozer, leuker en lichter. Je gunt het jezelf om het leven simpelweg over je heen te laten komen, zonder er continu iets van te vinden of ongeïntereerd te zijn. Want wat maakt het eigenlijk uit wat jij van iets of iemand vindt? of wat een ander van jou vindt? Je kunt niet bij iedereen in de smaak vallen want je bent geen Nutella. Wat een bevrijding.

Schrijftips om minder te oordelen

Hieronder vind je tips en inzichten om stap voor stap minder te oordelen, zodat je kunt beginnen met oefenen.

  1. Ben jij onzeker? Besef dat mensen vooral oordelen omdat ze zelf onzeker zijn. Door de oordelen haal je een ander naar beneden, waardoor jij je even iets beter voelt over jezelf. Hoe beter jij je over jezelf voelt, des te minder je de drang voelt om mensen in hokjes te stoppen. Heb je vaak de neiging om te oordelen? Onderzoek dan eens of je zelfvertrouwen misschien een boost nodig heeft en bevrijd jezelf van negatieve gedachten.
  2. Wil je niet groeien? Door te oordelen maak je je wereld kleiner. Je zet ergens direct een vakje omheen, waardoor je blind wordt voor wat er daadwerkelijk te ervaren is. Zo loop je mogelijk veel ervaring, inspiratie en inzichten mis, zo zonde! Laat het leven op je afkomen en ervaar eens wat dat je brengt!
  3. Ken jij het hele verhaal? Je ziet altijd maar een heel klein stukje van iemands leven. Ga ervan uit dat jij hetzelfde zou handelen als je in de ander zijn schoenen zou staan. Met een andere opvoeding, jeugd, ervaringen, gedachten en tegenslagen ga je je nu eenmaal anders gedragen. Dusssss…..
  4. Hoe laat jij verwachtingen los? Bevrijd jezelf. Als iets voldoet aan jouw verwachtingen, en daarom beoordeel je het als positief. Dat is niet goed of slecht – maar het is wel dezelfde gedachtegang en dus vermoeiend. Probeer gewoon dankbaar te zijn en laat dingen los. Welke dingen wil je vooral loslaten? Schrijf ze op en doe het stap voor stap: wees mild voor jezelf en wees blij dat je jezelf bevrijd hebt van het juk van oordeel. Nu heb je tijd en ruimte om andere aspecten binnen te laten komen omdat je nu niet meer oordeelt: denk eens aan de creativiteit die los kan komen! Je bent bevrijd en ik kan maar aan één ding denken: dit had ik jaren eerder moeten doen!

 

Het leven is in het hier en nu en is daarom zo rustgevend: je maakt je geen zorgen over de toekomst en je oordeelt niet over het verleden. Het is zoals het nu is en het is goed zo: zo moet het zijn.

Quote:

 

Ik ben wie ik ben.

Wie ik ben is wat jij ziet.

Wat jij ziet is wat jij oordeelt.

Maar wat jij oordeelt – dát ben ik niet.

Free your mind!

Gelukkig nieuwjaar lieve lezer, ik stuur je de allerbeste wensen en ik hoop dat ik je dit jaar weer mag inspireren om het mooiste uit jezelf en je eigen leven te halen, op een liefdevolle manier (zodat we samen de wereld net ietsje mooier maken)! Af en toe de reset knop indrukken is gewoon heel lekker en zo blijkt, ook heel nodig. Vind je bovenstaand artikel interessant en passen schrijfoefeningen wel bij je? Of wil je meer weten hoe je dat doet? In mijn laatste boek Pluk je Geluk neem ik je dertig dagen bij de hand en bouwen we samen aan je pad, aan een stevig fundament dat jou mentaal en fysiek heel sterk maakt. Met tips op gebied van voeding, beweging, doelen stellen en visualiseren, werken aan een mooi leven dat bij je past en een mentale weerbaarheid die je in balans houdt. Wil je er meer over lezen? Surf dan naar: Pluk je Geluk.