Interview Noblesse Oblige

Noblesse Oblige reserveren

1. Noblesse Oblige is het eerste deel van een serie van zeven delen over zonden die omgebogen worden naar zeven deugden. Zijn deze zeven deugden gebaseerd op de traditionele Katholieke deugden? Hoe kwam je op het idee om dit als uitgangspunt te gebruiken?
Ik ben altijd heel erg geïnteresseerd in psychologie en vraag me altijd af waarom mensen dingen doen, wat hun drijfveer is. Ik geloof namelijk dat niemand gemeen geboren is maar dat nare omstandigheden mensen dwingen om slechte dingen te doen. Je kunt je toch niet voorstellen dat een lief, zacht, onschuldig baby’tje uit zichzelf een monster of een moordende schurk wordt? Dus het fascineert me hoe ver mensen kunnen gaan en hoe ze andere mensen ook weten te overtuigen om in hun verhaal mee te gaan. Door het vele lezen kwam ik erachter dat historisch gezien de meeste zonden in te delen zijn in zeven hoofdzonden, de filosoof Dante Alighieri heeft daar het meesterwerk Divina Commedia over geschreven en dat wordt veelvuldig afgebeeld op kunstwerken. Ik bedacht dat als we nu eens Jung, een van de hoofdpersonages ofwel de schurk of antagonist, toch eens tot inkeer laten komen en zijn zonden tot deugden weten om toveren? Ik geloof namelijk dat iedereen tot inkeer kan komen, als je maar wilt. In ieder deel wordt er een thema met een van de zeven zonden behandeld en Jung ziet in hoe het ook anders kan, waardoor het verhaal ook een mooie boodschap van hoop en liefde krijgt.

2. Welke deugd speelt in dit eerste deel een de rol? En hoe uit zich dat?
De liefde! Uiteindelijk overwint liefde alles. En niet alleen amoureuze liefde waar je misschien gelijk aan denkt, maar vooral liefde voor de medemens en voor zichzelf. Zowel Jung als Liza, de leuke advocate in het boek, hebben verkeerde verwachtingen van de liefde terwijl ze beiden niets liever willen. En dat blijkt uit de onvoorwaardelijke liefde van Liza voor haar dochter Kate, waardoor ze door ramen en ruiten gaat en alles op alles zet om haar dochter uit de klauwen van de misdaad te redden.

3. Fraude en geheimen in de Rotterdamse haven spelen een grote rol in het verhaal. Je woont in Rotterdam. Heb je een speciale band met de havens? Hoe heb je research gedaan voor dit plot?
Ik ben een havenmeisje! Sinds mijn 23e werk ik voor bedrijven in de haven en ik spreek de taal. Mijn ouders en familie zijn Rotterdams, mijn zoon Bo woont, studeert en voetbalt in Rotterdam, mijn werk is in de haven van Rotterdam en ik woon vlakbij de Europoort, in Oostvoorne en mijn vriend Arthur in Rotterdam. Zodoende hebben we het beste van twee werelden: doordeweeks rustig in het dorp Oostvoorne onder de rook van Rotterdam en in het weekend in de stad. Ik vind research heerlijk om te doen en een van de leukste dingen van het schrijven. Ik heb een rechercheur bij de politie gesproken en een paar weken meegedraaid op het advocatenkantoor van mijn vriend Arthur in Rotterdam, ik ben op de rechtbank in Rotterdam geweest en heb een officier van justitie geïnterviewd voor dit boek. De fraude van een douanier die containers met drugs doorliet in de haven van Rotterdam was mijn uitgangspunt en zodoende heb ik veel gelezen en uitgezocht.

4. Wat vinden jouw lezers het leukst van jouw schrijfstijl?
Ze herkennen zich altijd in heel veel dingen: de mooie plaatsen, de situaties, de humor en ook de personages. Een lezer heeft wel eens gezegd: als ik helemaal in jouw boek zit, kan ik het niet meer wegleggen en dan is het net alsof ik daar loop of er zelf bij ben! Nou, dat is natuurlijk wel zo ongeveer het mooiste compliment dat je kunt krijgen als schrijver. En ze vinden het altijd fijn dat de vrouwen in mijn boek sterke personen zijn, waar ze zich goed mee kunnen identificeren. Vroeger las ik boeken van Jackie Collins en die combinatie van een beetje glamour, veel actie, leuke settings, mooie mensen en onverwachte verhaallijnen probeer ik er ook altijd in zetten. De lezer echt mee te nemen in het verhaal zodat ze het boek niet meer weg kunnen leggen, ik vind dat zelf ook heerlijk. Het is een beetje als een Netflix serie geschreven, dat je nog één aflevering of hoofdstuk wilt kijken omdat het zo spannend is, zalig! En een andere lezeres zei een keer dat ze zo veel kracht putte uit m’n boek, omdat het hoofdpersoon ook voor zichzelf opkwam en zelf de slingers ophing. Uit het leven gegrepen dus, en zo ben ik ook, want je moet zelf de slingers ophangen in het leven!

5. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ja zeker, Noblesse Oblige bestaat uit zeven delen, net als de zeven zussen. Er is nog zoveel te vertellen en er zijn nog zoveel spannende verhalen! Liza Kreest krijgt allemaal mooie rechtszaken op het advocatenkantoor in Rotterdam die ze op moet lossen en daar helpt het mysterieuze figuur Jung haar bij. Je moet het een beetje zien als de verhouding van Clarice en Dr. Hannibal Lector uit the Silence of the Lambs, enorm spannend natuurlijk! En daarbij gebeuren er in haar leven natuurlijk ook heel veel leuke, mooie en zelfs romantische dingen, zorgt de dynamiek op het advocatenkantoor en de kleurrijke figuren die daar werken voor een bepaalde vaart en spanning. En dat tegen het mooie decor van Rotterdam, kun je veel gave scenes verwachten! En de uitgever geeft me heel veel ruimte, daar ben ik super blij mee. Hij gelooft namelijk ook dat feelgood boeken mij op mijn lijf geschreven zijn en ik kan niet wachten om een romantisch feelgood met een goede dosis humor op een mooie plaats te schrijven. En dat lijkt me echt waanzinnig: het ene jaar een spannende thriller en het andere jaar een heerlijk feelgood vakantieboek schrijven!

Lees het hier: http://www.ellessy.nl/?page_id=5956#aq-tab-interview3