Kun je n贸g gelukkiger?

NLD/Amsterdam/20141014 - Boekpresentatie En Passant van Esther Kreukniet, schrijfster Esther Kreukniet en haar ouders

Of meer, beter, mooier, succesvoller, harder of hoger? Sinds het uitkomen van mijn boek Pluk je Geluk hangen mensen vaak aan mijn lippen voor nog meer tips, nog meer adviezen. Ze denken vaak dat ik super duper gelukkig ben (haha, yeah right) en over het algemeen ben ik dat ook, alleen zou het heel vermoeiend zijn om altijd hieperdepieper door het leven te gaan. Alsof het elke dag je verjaardag is of je iedere dag je vakantie viert, verliefd wordt, goed nieuws ontvangt of de loterij wint. Zou niet gaan denk ik en het zou gaan vervelen toch? Of in ieder geval zou het z’n glans verliezen. (w茅茅r die loterij gewonnen 馃槈 Zonder pieken geen dalen en na regen komt zonneschijn. Maar waarom ervaren we de ene keer een piek van duizelingwekkend geluk en de andere keer slechts een mondhoek die omhoog krult van een stipje tevredenheid? Omdat geluk in vele gedaanten komt. Het zijn allemaal momentjes van “contentment” / tevredenheid van wat je bereikt hebt of een gevoel dat je plotseling overspoelt. Want dat is wat geluk is, een innerlijk gevoel van weten en happy in het moment zijn. Het kan dus iedereen overkomen (misschien ook zelfs als je in de gevangenis zit of als je gek genoeg ziek bent) dat je een geluksmomentje ervaart en het is dichterbij dan je denkt. Omdat je iets (her)waardeert. Sommige mensen zijn gek genoeg zo gewend om ongelukkig te zijn dat ze het niet eens meer merken. Tot ze weer leren waarderen.

Psycholoog Dan Baker, Ph.D en schrijver van het boek What Happy People Know legt het als volgt uit: ‘Het is net alsof je naast het treinstation woont, op den duur hoor je de treinen niet meer.’ In zijn laatste onderzoek heeft Baker uitgezocht welke waarden in theorie belangrijk zijn in je zoektocht naar geluk. 聽Uiteraard kernwaarde als liefde maar ook moed, humor, altru茂stisch denken en een gevoel van vrijheid en een doel in je leven. Hoewel het heel moeilijk is om op een schaal van 1 tot 10 te uiten hoe happy een persoon is (nogal objectief) heeft hij wel een quiz ontwikkelt om te ontdekken waar je je bevindt in het geluksspectrum van Baker.

Bakers Quiz:

Deze quiz wil ik je niet onthouden en is vooral leerzaam om te ontdekken waar je gelukkig van wordt en wat je gemakkelijk nog kunt doen om je leveren nog aangenamer te maken of jezelf of een ander in je/zijn/haar kracht te zetten. Je hoeft alleen maar te kiezen of je het eens bent met onderstaande vragen: N = nooit, B= bijna nooit, S=soms, A= altijd.

 1. Ik geloof echt dat mijn leven gaat beginnen zodra ik de juiste persoon tegenkom of de juiste omstandigheden cre毛er.
 2. Ik voel me op mijn best als ik onvoorwaardelijk geef.
 3. Als ik aan de mensen in mijn leven denk, dan denk ik vooral aan de mensen die me pijn hebben gedaan of me teleurgesteld hebben.
 4. Als ik aan de mensen in mijn leven denk, dan denk ik vooral aan de mensen waar ik om geef en waar ik van houd
 5. Er is niet genoeg tijd om goed voor mezelf te zorgen
 6. Ik heb mezelf vaak door moeilijke tijden geholpen door positief te blijven
 7. Ik neem mezelf erg serieus
 8. Ik geloof erin dat ik zelf mijn doel in het leven moet ontdekken
 9. Als dingen niet goed gaan, dan voel ik me vaak teleurgesteld of emotioneel.
 10. Ook al veranderen omstandigheden in het leven voortduren, dan blijven mijn geloof in dingen, mijn normen en waarden en eigenschappen om te overleven hetzelfde.
 11. Wie wil nu niet liever een cadeau ontvangen dan er eentje geven?
 12. Ik heb een spirituele kracht in mezelf waar ik altijd naar toe kan gaan of kan raadplegen als het even niet zo lekker loopt.
 13. Er zijn dingen in mijn leven gebeurd die voor altijd littekens achterlaten of me pijn doen.
 14. Het leven is vaak een grote grap en ik ben vaak het slachtoffer
 15. Angst houdt me tegen om te doen waar ik in geloof
 16. Ik ben gegroeid door emotionele, spirituele, moeilijke en pijnlijke gebeurtenissen
 17. Zonder geld of liefde, voel ik me niet fijn of veilig.
 18. Mijn gezondheid staat boven aan mijn prioriteitenlijst
 19. Mensen hebben me pijn gedaan
 20. Het leven is goed en ik ben blij met wat ik heb
 21. Ik heb het doel en de betekenis van mijn leven nog niet helemaal duidelijk
 22. Het belangrijkste is mensen en een goede relatie er mee hebben
 23. Ik heb te veel te doen
 24. Ik voel me tevreden en gezegend.

Score:

Voor iedere vraag met een even getal geef je het antwoord Nooit en Bijna nooit 1 punt en Soms 3 punten

Voor iedere vraag met een oneven getal geef je het antwoord Nooit en Bijna nooit 3 punten en Soms 1 punt

Tel alles bij elkaar op.

Uitleg:

50 – 72 punten: Van harte gefeliciflapstaart! Jij mag jezelf een gelukkig persoon noemen: niks meer aan doen en lekker volhouden zo. Of een boek schrijven en je tips en adviezen delen.

30 -49 punten: je voelt je niet slecht maar echt het zonnetje in huis ben je ook niet. Denk eens aan de dingen die je wel kunt en waar je kracht zit, activiteiten waar je blij van wordt en focus daar meer op. Nogal duidelijk? Ja, maar dat is hetzelfde als een keertje vroeg naar bed gaan als je moe bent: heel makkelijk maar je moet het wel doen – je knapt er van op!

29 of minder: je verdient zoveel beter! Zit jouw rugzakje vol en praat je vaak negatief tegen of over jezelf? Denk je al snel dat jij het fout doet? Probeer mogelijkheden te zoeken in plaats van jezelf de schuld te geven. Ken je mensen die happy zijn? En zo ja, wat kun je van ze leren? Als iets vervelends gebeurt, stort jij dan vaak in elkaar? Heel veel mensen denken dat geld, macht, status of iets anders je gelukkig maakt 聽of dat alles pas goed is als je alles hebt bereikt. Dat is onzin, want je bent al goed zoals je bent! Altijd maar streven naar meer, hoger of beter is pas ok als je eerst goed in je velletje zit. Ambitie is zeker geen vies woord, maar zorg dat je zelfliefde en compassie voor jezelf en je medemens – zorg dat dat wel snor zit. Probeer je focus op je innerlijk te brengen en neem de verantwoordelijkheid over je emoties als die alle kanten heen en weer springen. Emoties zijn net als een kudde wilde paarden: je kunt ze temmen als je goed je best doet. En dat begint bij je mindset, bij liefde voor jezelf. Want uiteindelijk kan alleen jij jezelf gelukkig maken.

Liefs, Esther