Nobody is perfect – gelukkig niet!

We leggen de lat nogal hoog, de verwachtingen zijn net zo groot als je dromen. We willen allemaal zo veel: een geweldige baan, een super moeder zijn, een leuke vriendin, dochter, collega, zus en ga zo maar eventjes door. En al die dingen ben je waarschijnlijk ook, op alle facetten doe jij je best. Maar vaak zijn we zo gebrand om succesvol te zijn dat we vergeten dat je af en toe ook eens een baaldag mag hebben of dat iets een keer niet lukt. Als we op onze social media kijken (en dat doen we allemaal), zien we heel veel ‘geluksmomentjes’, stralende relaties, schitterende lichamen en fantastische levens. Maar zie jij ook op social media als iemand er door heen zit of een examen niet haalt? Welnee, we zien de gefilterde wereld van Peter Stuyvesant en daar is niets mis mee, alleen moeten we er niet in gaan geloven dat het leven echt zo is. Af en toe is er een teleurstelling want dat hoort bij het leven, daar groei je juist van. Van fouten leer je, door teleurstellingen leer je incasseren en ontwikkel je vechtlust. Want de meeste succesvolle personen zijn niet perse zoveel beter, maar ze geven nooit op en dat maakt het verschil.

   >> Je bent geboren om ECHT te zijn, niet perfect. <<

Als ik terugkijk op bepaalde gebeurtenissen waar ik naar mijn gevoel faalde (een sollicitatiegesprek, gezakt voor een tentamen, een naar berichten krijgen, een relatie die verbroken werd, ontslag krijgen of vul het maar in) weet ik wel dat ik de eerste minuten lam geslagen was, maar dat er daarna alweer een gevoel ging kriebelen met nieuwe energie. Die ervaring kan ik met je delen, zo veerkrachtig is een mens namelijk echt gemaakt. Je krijgt eerst de dreun, dan evalueer je de situatie en dan zoek je automatisch naar een oplossing, waardoor je weer sterker wordt. Dat is DNA ingegeven en als je dat voortaan weet en zo gaat ‘omdenken’ dan worden de zogenaamde mislukte ervaringen juist jouw krachtige leermomenten. Je hoeft er niet langer bang voor te zijn, het wijst je namelijk de weg. En mijn ervaring is ook dat als je de koe bij de horens vat en actie onderneemt, je beloont wordt en juist positiviteit aantrekt. Je doorbreekt de negatieve spiraal en zit weer op het goede pad. Blijf dus niet hangen als iets niet gaat zoals jij het voor ogen had gezien, misschien is er wel iets veel groters of mooiers dat op je wacht. Grijp terug in het verleden wat je bij een teleurstelling gedaan hebt of vraag aan iemand die dichtbij je staat wat hij/zij vroeger wel eens meegemaakt had en wat hij/zij er van geleerd heeft. Daarmee komt de acceptatie en berusting en ook de kracht om er weer vol voor te gaan. Je wilt het beste van jezelf geven en dat doe je ook, je hebt in ieder geval laten zien dat je er voor gaat. Zoek een eigenschap die je bijzonder en mooi maakt en focus daar op. Mislukkingen of falen hoort bij groei, doe er je voordeel mee en prijs je gelukkig DAT je nog mag leren.

Hierbij een schrijfopdracht om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je geleerd hebt:

 

Wanneer had ik een grote teleurstelling?

 

Wat heb ik toen gedaan dat me goed hielp?

 

Wat heb ik toen geleerd?

 

Wat ga ik voortaan anders doen?

 

Wanneer is mijn leven perfect?

 

Wat doe ik als het niet perfect is?

 

Hoe los ik dat dan op?

 

Waarom zou ik perfect willen zijn?

 

Welke imperfectie maakt het leven juist leuk?

 

Hoe kan ik het streven naar perfectie loslaten?

 

Wat levert me dat op?

 

Het leven loopt toch zoals het gaat, jij hebt niet overal controle op. Door schade en schande leert men en het is geen schande om af en toe onderuit te gaan. Het zijn momenten om van te leren. Leg de lat niet te hoog, door te hoge verwachtingen raak je al snel teleurgesteld. Misschien is dat wel het belangrijkste inzicht: hoe hoger je verwachting, des te hoger je teleurstelling en je vervelende gevoel waar je over blijft piekeren. Doe gewoon je best, wees blij met wie je bent en leef het leven zo mooi mogelijk. Focus je op het goede, wat je allemaal wel kan, de mooie dingen in jezelf en je leven en laat de perfectie (oftewel het negatieve) je leven niet beheersen. Je leert van de momenten die jou iets te zeggen hebben en voor de rest moet je zoveel mogelijk genieten van het leven. Het is allemaal daar, maar je moet het wel willen zien! En weet je wat zo zonde is? Dat je dat overheersende, nare gevoel, je dag of moment laat verpesten. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn? Wat jij als falen ziet, vindt een ander geen probleem. Kijk daarom ook niet naar een ander, het gras is soms groener bij de buren, jammer dan. Ik zou ook wel op Maxima of Christie Brinkley willen lijken, maar dat ben ik niet. Je moet jezelf niet vergelijken, je bent goed (perfect) zoals je bent. Met vergelijkingen schep je verwachtingen en dus onrust in je hoofd, laat dat los. Doe gewoon je best, leer iedere dag en geniet van de dingen die er zijn.

Een goede tip die ik kreeg is om iedere dag je lijstje van dankbaarheid aan te vullen met één ding waar je die dag dankbaar voor bent. Dan focus je op de mooie dingen in het leven en moet jij eens kijken na 365 dagen hoe ontzettend mooi jouw jaar is geworden door je nieuwe instelling!

Nobody is perfect – gelukkig niet!

Past deze levensstijl wel bij je en wil je hier meer over lezen? Bestel dan mijn boek Pluk je Geluk en leer in 30 dagen hoe je kunt genieten van een heerlijk leven!

Pluk je Geluk

 

Pluk je Geluk direct shoppen? Dat kan hier of via Bol.com.