Vakwerk: met schrijven leg je je ziel op tafel…

In Westvoornaer vertelt schrijfster Esther Kreukniet over haar vak als journalist, copywriter, thrillerschrijfster en ondernemer.

Kun jij je ook zo verliezen in een lekker boek? Of helemaal opgaan in een spannende Netflixserie dat je eigenlijk niet meer wilt stoppen? 

Schrijfster Esther Kreukniet heeft op een Netflix-achtige wijze haar nieuwe thriller geschreven, een super spannend boek dat je in rap tempo meeneemt naar de Rotterdamse crime scene en je telkens op het verkeerde spoor zet waardoor je niet wilt stoppen met lezen. In de rubriek Vakwerk vroegen wij haar het hemd van het lijf over het schrijven: zowel als copywriter, journalist, ondernemer en thrillerschrijfster.

Bevoorrecht mens

Als klein meisje zat Esther al te schrijven, haar fantasieverhalen schreef ze op in een schriftje en las ze voor aan haar Shetland pony Hilja. Ze wist al heel vroeg dat ze schrijfster wilde worden en lezen was haar grote hobby. Na een opleiding bedrijfskunde en een baan in de marketing, besloot tijdens haar zwangerschapsverlof haar oude liefde weer op te pakken en schreef haar eerste boek Beau Ravage dat meteen een hit werd. Ze volgde haar hart en richtte zich volledig op het schrijven: ze ging als journalist en copywriter aan de slag, richtte de webshop Writing Girl op, geeft schrijf- en communicatietrainingen en schrijft spannende thrillers die uit het leven gegrepen zijn. “Als je zoals ik van je hobby je beroep kunt maken, ben je een bevoorrecht mens. En voor mij is het makkelijk: ik schrijf beter dan dat ik praat.”

Solitair beroep

Of Esther nu interviewt, een marketingplan of een boek schrijft, ze doet het met even veel plezier. “Juist die combinatie houdt me scherp en creatief. Voor een interview moet ik me altijd goed voorbereiden en inleven in een persoon of bedrijf en bij marketing laat ik juist m’n creativiteit spreken en vind ik het fijn om in teamverband te werken. Aan een boek werken is een solitair bestaan, dus juist die combinatie houdt het interessant en afwisselend.”

Undercover

Dit voorjaar verschijnt Noblesse Oblige, inmiddels haar vijfde thriller en dit keer met de Rotterdamse haven als achtergrond voor haar bloedstollend spannende boek. “Ik ben van oorsprong een havenmeisje, ik spreek de taal. Mijn familie is Rotterdams en sinds mijn 25e werk ik met of voor bedrijven die in de haven of Europoort gevestigd zijn. Het is een hele directe en eerlijke wereld waar ik van hou. Recht voor z’n raap en ongecompliceerd. Voor mijn klanten uit de industriële of technische sector moet ik de vertaalslag maken naar begrijpelijke taal en dat lukt me aardig. Zij weten heel goed waar ze het over hebben maar de lezer niet. Aan mij de taak om het vakjargon inzichtelijk te maken, dus ik moet blijven doorvragen totdat ik het zelf ook begrijp. En die directe en rauwe havenwereld dient als decor voor mijn nieuwste boek. Mijn boek is echt voor de liefhebbers van de serie Undercover op Netflix. De haven van Rotterdam fascineert me mateloos en ik spit altijd de kranten uit op de laatste nieuwsfeitjes. Zo stuitte ik een paar jaar geleden op een grote fraude van een douanier bij een havenbedrijf die de containers met drugs door liet gaan voor grote bedragen van Colombianen. Ik ben dat toen helemaal uit gaan spitten en die rechtszaak heeft als inspiratie voor mijn nieuwe boek gediend.”

Feest der herkenning

Voorin het boek staat ook duidelijk beschreven dat geen enkel personage gebaseerd is op iemand die ze kent. Esther lacht uitbundig. “Die vraag krijg ik altijd, maar nee, ik moet je teleurstellen helaas. Juist niet. Ik wil graag nog onbezorgd door m’n dorp lopen en mensen recht in de ogen kunnen aankijken. In mijn beroep als copywriter en journalist moet ik me juist aan de feiten houden maar als schrijfster van thrillers schrijf ik fictief en kan ik mijn fantasie lekker laten gaan. Mijn personages in dit boek zijn wel gebaseerd op kleurrijke figuren als Berlusconi, Pim Fortuyn, Bradley Cooper, Jennifer Aniston, Flavio Briatore, Richard Gere en Anthony Hopkins. Voordat ik ga schrijven maak ik altijd een heel groot moodboard (te vinden op haar website) met alle karaktereigenschappen van de personages en hoe ze er uit moeten zien, wat hun drijfveren zijn, waar de verhalen zich afspelen en de plotwendingen. Want dat vind ik altijd het leukste van schrijven, de plaatsen en de scenes beschrijven. Dat hoor ik ook altijd van lezers, dat ze het heerlijk vinden dat ze zoveel plaatsen, situaties en dingen herkennen.’

Dynamiek

Het verhaal schiet in rap tempo van de chique wijken in Kralingen naar de verlaten containerterminals in de haven, van de Krav Maga les in de verpauperde buurt in Rotterdam Zuid naar Hellevoetsluis en van Burgh Haamstede tot aan een smokkelroute in Zwitserland naar het mondaine leven in Zuid Frankrijk: waar haalt ze toch de inspiratie vandaan? “Noblesse Oblige speelt zich af op een advocatenkantoor in Rotterdam en het hoofdpersonage Liza Kreest krijgt de rechtszaak van de frauderende douanier. Mijn vriend Arthur heeft sinds 2007 zijn advocatenkantoor aan het Oudehoofdplein in Rotterdam en die dynamiek heeft gefungeerd als inspiratie. Advocaten hebben beroepsgeheim en zijn kantoor doet weliswaar voornamelijk ondernemingsrecht, vastgoedrecht en familierecht maar het reilen en zeilen op zo’n advocatenkantoor is fantastisch! Dus ik zag het hoofdpersoon Liza Kreest al gelijk voor me: een standvastige strafrecht advocate die zich vastbijt als een pitbull, goed gekleed en echt een powerhouse in die mannenwereld.” De vrouwelijke personages in de boeken van Esther zijn altijd sterk. “Zo ben ik opgevoed, mijn moeder zei altijd dat ik goed voor mezelf moest zorgen en niet afhankelijk moest zijn van een vent. En schrijfster Jackie Collins was vroeger al mijn grote voorbeeld, zij was de eerste schrijfster waarbij vrouwen het heft in eigen handen namen. En zo schrijf ik ook: al mijn vrouwelijke personages zijn sterke vrouwen en kunnen vriendinnen van me zijn. Er gebeurt van alles in hun leven, maar ze komen er altijd sterker uit en blijken ongelooflijk veel kracht in zich te hebben.”

Bijna een spirituele ervaring

Naast haar fulltime baan lukt het de schrijfster ook nog boeken te schrijven. “Dat klinkt heftiger dan het is. Schrijven is mijn hobby, dus waar anderen lekker gaan koken, tuinieren of piano spelen, kun je mij niet gelukkiger maken dan achter mijn computer. Ik zorg dan altijd dat er een gezellig sfeertje is met een kaarsje en een kop thee met chocola. Ik lees dan altijd wat ik die dag ervoor heb geschreven, herschrijf het een beetje en kom dan direct in een bepaalde flow. En dan weet ik het echt niet meer, het is bijna een spirituele ervaring, mijn vingers ratelen dan over het toetsenbord. Dan schrijf ik soms drie of vier uur achter elkaar en pas als ik het terug lees denk ik, wow, niet verkeerd zeg, heb ik dat echt geschreven? Ik heb ook altijd ideeën onderweg of tijdens het koken. Eigenlijk ben ik in mijn hoofd continue met het verhaal bezig en dat moet er gewoon uit, zalig. Als ik een paar dagen niet schrijf word ik chagrijnig, doe wat ik moet doen en kruip daarna weer dolgelukkig achter mijn computertje. Rare hobby, ik weet het, vooral als het manuscript geredigeerd moet worden en ik avond na avond de tekst op grammatica, spelling en andere dingen zit te fact checken tot ik er horendol van word. Maar ook dat vind ik leuk, want dan borrelt er altijd weer een nieuw idee op. Noblesse Oblige is gelukkig een serie van zeven delen over de zeven zonden die advocate Liza Kreest met behulp van haar stalker ombuigt naar zeven deugden. Haar stalker is een soort creepy Anthony Hopkins achtig figuur uit the Silence of the Lambs en helpt haar in de volgende delen steeds de dader op te sporen. It takes one to know one namelijk, en er lopen genoeg gekken rond op deze planeet. Mijn redacteur smeekt me dan ook altijd om mijn ideeën te bewaren voor het volgende deel, ze wordt nog net niet gek van me, haha.”

Wie schrijft die blijft

Er borrelen nog genoeg ideeën in het hoofd van de schrijfster. “Ik ben nog lang niet uitgeschreven, ik vind het heerlijk. En ik ben ook zo blij met mijn uitgever Ellessy die me de ruimte geeft om boeken te schrijven. Ik wil ieder jaar een nieuw deel van Noblesse Oblige schrijven met Liza Kreest in de hoofdrol, maar mijn uitgever gelooft ook heel erg dat ik boeken in het feelgood genre kan schrijven. Ter afwisseling lijkt me dat geweldig: het ene jaar een thriller, het andere jaar een lekker feelgood vakantieboek dat zich afspeelt op een mooie plaats in het buitenland. In ieder geval wil ik altijd boeken schrijven met betekenis, een mooie boodschap en een bepaalde maatschappelijke relevantie die ik aankaart. Ik ben in de bloei van mijn leven dus ik zie genoeg om me heen gebeuren dat ter inspiratie dient. Ik heb ideeën te over en ben nog lang niet klaar. Mijn grote droom is dan ook om later als ik met pensioen ben, fulltime boeken te gaan schrijven. Het liefst ergens in een warm land en dan de mooiste boeken schrijven zoals de zeven zusters, dat lijkt me zalig.”

Vroege vogel

Esther staat vroeg op om te schrijven. “Vaak zijn die eerste uurtjes als de zon opkomt altijd heel erg fijn om in alle rust je ideeën op te schrijven. Dan kan ik heel gefocust schrijven wat ik wil, echt een paar heerlijke uurtjes. Het ligt er aan hoe ik me voel en of ik veel werk heb. Vaak word ik vroeg wakker en ga mijn bed maar uit, want dan begint m’n hoofd te malen. Niet altijd hoor, tijdens de Corona periode bijvoorbeeld, zat ik juist weer hele avonden achter m’n computer. Maar nu we richting het voorjaar gaan, ben ik vroeg wakker door het licht en ga dan mijn bed uit, doe wat rek en strek oefeningen, laat de hond uit en zet lekker een kop koffie. Ik verstuur dan wat mailtjes en schrijf mensen aan want ook als schrijfster moet je veel zelf doen. Niet als je een groot schrijver bent natuurlijk, maar als je zoals ik jezelf moet bewijzen, moet je zelf veel doen om je boek een beetje te promoten. Dat kan geen kwaad hoor, alleen vind ik mijn eigen werk promoten altijd moeilijk, een ander promoten gaat me denk ik beter af. Ik vind het altijd gek om mezelf te verkopen, maar als schrijfster moet je wel. Er zijn zoveel goede schrijvers, dus om je plekje te veroveren moet je echt je best doen. Mijn grote wens is om mensen te raken, even mee te nemen uit hun dagelijkse beslommeringen en ze te vermaken met een goed boek. En als het even kan ze met een mooie boodschap of een goed gevoel achterlaten als het boek uit is, dan is mijn missie helemaal geslaagd.”

Als schrijfster moet je jezelf ook goed kunnen promoten… Hier Camilla Lackberg, Isa Hoes en Heleen van Rooijen

Ontspanning

Is er nog tijd voor hobby’s? Esther schiet in de lach. “Ja, wat dacht jij dan! Ik sport graag en wandel iedere dag met m’n hond. Ik vind hardlopen zalig, fitness of lesjes op de sportschool, golf, zwemmen als het mooi weer is en reizen natuurlijk. Nu mag dat even niet, dus dan zit ik lekker op internet te kijken welke plaatsen bijzonder en mooi zijn. Ik lees ook graag en ik ben graag met mijn familie en vrienden, dat geeft me altijd een heerlijk gevoel. Samen lachen, samen goed praten, lekker eten koken en gezellig kletsen rond de keukentafel is bij ons ieder weekend onwijs gezellig. Als het mooi weer is, ga ik met Arthur wel eens een rondje golfen en op donderdag is altijd mijn vaste dag met mijn vader van 86. Dan gaan we gezellig boodschappen doen en ik doe de kleine administratieve klusjes voor hem, de mantelzorg ja, alhoewel ik dat een raar woord vind. En je kunt mij niet gelukkiger maken met een voetbalwedstrijd waar mijn zoon in speelt. Dat vind ik de ultieme ontspanning; op de tribune genieten van een goede voetbalwedstrijd, echt hoor, ik hoop dat het weer snel mag!”

Noblesse verschijnt eind april!

Noblesse Oblige:

Advocate Liza Kreest leidt een heerlijk leven in Kralingen en woont samen met haar dochter Kate. Ze verbergt een schimmig geheim uit haar verleden en heeft zich volledig op haar carrière gestort. Tegen al haar principes in begint ze een verhouding met haar cliënt. Ze wint de rechtszaak, maar kort daarna dumpt hij haar met een laffe smoes. Als hij een week later plotseling zelfmoord pleegt, beseft ze dat hier iets groters aan de hand is.

Ondertussen wordt ze scherp in de gaten gehouden door de mysterieuze Jung. Onverschrokken zet Liza haar zoektocht voort. Ze wordt op hardhandige wijze bedreigd en als haar dochter Kate ook nog ontvoerd wordt, moet Liza alles

riskeren om haar uit de klauwen van de criminele bende te krijgen en ligt haar geheim alsnog op straat.

Meer lezen? kijk op Westvoornaer!