WIM

Sinds mijn twintigste ben ik dol op psychologie en de psyche van de mens. Ik lees graag boeken en artikelen, kijk vaak filmpjes en ik ben een keer bij mental coach Frits Löhnen geweest. Dat heeft diepe indruk bij me achtergelaten en hij gaf me een tip die ik nog vaak gebruik. Namelijk WIM. De eerste keer toen ik het hoorde, zat ik hem een beetje glazig aan te kijken. WIM. Hij schudde toen lachend zijn hoofd en zei: je hoeft maar drie letters te onthouden: WIM, het is namelijk heel makkelijk uit te leggen.

Wat is er aan de hand?

Is dat dan zo erg?

Maak je niet zo druk!

Denk voortaan bij alles wat er gebeurt aan WIM!

Nu kan ik aardig relativeren en ik denk zeker als er iets ernstig gebeurt als een ongeluk of je krijgt te horen dat je ongeneeslijk ziek bent deze vlieger niet opgaat, maar bij de kleine dingen of problemen helpt het wel. WIM.

Een andere goede tips is om jezelf af te vragen: is dit over een jaar nog belangrijk? doet het er dan nog toe? Of weet ik het dan nog? Meestal is het antwoord snel duidelijk en verdwijnt het op de stapel ‘voorbij’, oftewel de dingen die je waarschijnlijk over drie jaar niet meer weet. Want let wel: er zijn iedere dag wel dingen waarbij je even over na moet denken, af moet wegen of op moet lossen. Ik weet ook, dat als er een groot probleem op je pad komt, je op een of andere manier altijd de kracht krijgt om op te lossen. Dat dat energie kost, ja, maar je krijgt er ook voldoening door.

Mindfulnessquote:

 

Each day we are born again.

What we do today is what matters most.

Boeddha

 

 

Er zijn kleine tobbers (zoals ik) die iedere dag wakker worden en denken: o jee wat als er dit gebeurt of wat als er dat? Niet doen. Als het zo ver is zie je wel. En denk je WIM: Wat is er precies aan de hand? Is het dan zo erg? En maak je niet zo druk maar los het op of doe er iets mee. Het heeft geen zin om je overal druk om te maken, het lost namelijk niets op. En niemand weet wat er over veertien dagen gaat gebeuren of over een uur, zelfs de Minister President niet. Dus laat het los, het is schijncontrole om te denken dat je met tobben of piekeren iets oplost. Zeker als die zorgen er nog niet zijn. Leef in vertrouwen. Maak er een mooie dag van en schrijf voor jezelf op wat jou het beste zou helpen. Wees liefdevol, naar jezelf en een ander en het komt allemaal goed.

Wil je meer weten? In mijn boek Pluk je Geluk geef ik je een maand lang iedere dag goede tips, een schrijfoefening maar ook een oefening en recept om je body en mind krachtig te maken. Met mooie tips, adviezen, meditatie en manieren om rust en balans in je leven te ervaren. Wil je meer weten? Kijk dan op deze pagina en lees in alle rust waar Pluk je Geluk jou bij zou kunnen helpen.

 

Liefs, Esther