Zingen is meer dan alleen muziek maken….

Merel Huysman kon volgens haar moeder eerder zingen dan praten en heeft de opleiding muzikant/producer aan het Albeda College glansrijk afgerond. Als wandelende muziek encyclopedie vertelt ze vol vuur en passie hoe je zelf muziek schrijft en componeert en dat ze graag mensen begeleidt om liedjes te schrijven. Maar het liefst staat ze als zangeres achter de microfoon met haar band Temporary Roads of zingt ze de sterren van de hemel en als jazz – easylistening zangeres bij restaurant Eus. “Als het publiek op mijn muziek reageert, dan krijg ik een stoot adrenaline.”

 

Merel is geboren en getogen in Oostvoorne en velen kennen haar wel van het kruidenierswinkeltje van de familie Driehuis in Oostvoorne. Maar het was Merels vader die haar inspireerde om eens goed naar blues te luisteren. ‘Ik vergeet het moment nooit meer, ik zat in de metro onderweg naar huis en ik luisterde naar muziek van Eric Clapton. Dat kwam zo ontzettend binnen dat ik wist dat dit mijn muziek was: blues. Ik zocht al een tijdje naar mijn eigen geluid en richting en toevallig waren er een paar medestudenten op school die ook met blues bezig waren. We wilden een tijdelijk bandje oprichten en dat werd Temporary Roads maar dat gaat zo goed, dat we nu ons tweede album gaan uitbrengen.’ Eerst in de regio, en nu steeds verder landelijke bekendheid – het is hun droom om op internationale festivals te spelen. ‘Het is de omgekeerde wereld,’ vertelt Merel, ‘In het buitenland is blues nooit weggeweest: ongeveer 80% van ons publiek is onder de dertig jaar en 20% boven de 50 jaar – hier is dat precies andersom.’ Het grote publiek denkt altijd dat blues om verdriet gaat maar dat is een misverstand. ‘Authentieke blues gaat om gevoel, je vertelt een verhaal met zowel je stem als je instrument. John Mayer is een goed voorbeeld van moderne blues en BB King is natuurlijk mijn oude bluesheld. Het is meer dan alleen muziek maken, het is je verhaal vertellen en gevoel in je stem leggen.’

 

Merel heeft na haar tweetalige opleiding aan het Jacob van Liesveldt de opleiding muzikant/producer gevolgd aan het Albeda College in Rhoon. ‘Daar leer je de basis van alle instrumenten en hoe het in een studio werkt. Muziek componeren, schrijven maar ook produceren en de geschiedenis van muziek. Er is een studio waar je je eigen werk kunt opnemen en je leert hoe belangrijk het is om te weten wat je aan het doen bent. Je leert zowel voor de muzikanten als voor de producer helder te communiceren hoe je muziek precies moet klinken. Bovendien is het een inspirerende omgeving met andere muzikanten die de opleiding volgen en je motiveert elkaar steeds beter te worden. Ik wist al heel vroeg dat ik in de muziek wilde en als sing/song writer ben ik niet afhankelijk van anderen om mijn inspiratie kwijt te kunnen.’

 

Zou Merel dan nooit mee willen doen met een Idols of een Voice om bekend te worden bij het grotere publiek? ‘Misschien wel, al is het alleen maar om te kijken wat ze van me vinden of voor de tips die ze me geven maar het is zeker geen verborgen ambitie. Bovendien bieden ze wurgcontracten aan en daar hebben ze me op school gelukkig al voor gewaarschuwd. Wat ik veel leuker zou vinden is om mensen te helpen met hun zoektocht in de muziek. Ik zou ze willen begeleid met het schrijven van liedjes, het vinden van de juiste sfeer, toonsoort enzovoorts. Of ik zou zelf muziek willen schrijven voor anderen, dat lijkt me ook geweldig.’ Gelukkig is ze ook nog regelmatig te vinden in Oostvoorne en dan treedt ze soms in het weekend op bij Restaurant Eus als jazz- easylistening zangeres. ‘Ik zing voor mensen die van muziek genieten, de reacties uit het publiek zijn altijd zo mooi. De energie die ik daarvan krijg is ongekend, ik kan na zo’n optreden dan ook niet meteen slapen. Muziek verbindt mensen en neemt je mee. Als ik met mijn ogen dicht een liedje zing, dan ben ik echt even helemaal in een andere wereld.’