De betrokkenheid en warmte van de mensen in Maassluis is bijzonder.

Noortje Herlaar bruist van de energie en zit goed in haar vel. De in Maassluis opgegroeide actrice en musicalster heeft een indrukwekkend CV opgebouwd, speelt in mooie producties, heeft haar liefde gevonden en zoekt nog regelmatig haar roots op. ‘Achteraf besef ik pas hoe betrokken de mensen uit Maassluis zijn en wat ze voor mijn carrière betekent hebben.’

[Bio]:

Geboren in Vlaardingen (1985), opgegroeid in Maassluis brak ze door met haar rol als musicalster Mary Poppins, en ontving ze een Musical Award voor aanstormend talent. In 2012 speelde ze Jeanne in Moeder, ik wil bij de revue, wat haar nominatie voor een Gouden Kalf nominatie opleverde en met de musical Ramses ontving ze een Nipkow Award nominatie. Noortje heeft een breed scala aan talenten: naast acteren, zingen en dansen speelt ze in talloze films, tv-series waarvan Knielen op een bed violen, De zevende hemel, de zaak Menten, Bloedverwanten en Dr Anne’s mannen de bekendste zijn. In het theater, in films of musicals of als stemactrice voelt ze zich als een vis in het water en zoekt ze graag de uitdaging een rol diepte te geven en interessant te maken.

Beauty and brains

Je hebt de brains om het stedelijk gymnasium in Schiedam te volgen maar toch was die roep naar muziek, theater en dans heel sterk – wat is dat toch precies? ‘Dat is lastig te doorgronden, ik weet ook niet precies waar die ambitie vandaan kwam. Mijn ouders zeiden dat ik me als klein meisje op alle mogelijke manieren creatief wilde uiten en wilde dansen en mooie dingen wilde maken. Dat was mijn manier om emoties te manifesteren en bevrijding te ervaren. Ik herinner me nog wel dat ik op tienjarige leeftijd in London naar de musical Miss Saigon ging met mijn ouders en dacht: dit is het. Vanaf de zijkant in het theater kreeg ik een inkijkje in die magische wereld en voelde ter plekke meteen verbonden met de acteurs en wilde dat ook. Die toewijding beroerde me en zo is de liefde voor het vak ontstaan. Zelf heb ik de associatie met het Gymnasium en theater of zang nooit gemaakt, er zijn veel acteurs die VWO hebben gedaan. Ik denk dat die voorbereidende opleiding goed van pas kan komen op het toneel.’

 

Wat heeft je voorkeur: acteren, presenteren, een musical, film of tv? Ben je een perfectionist en leg je de lat hoog? ‘Ik neem mijn vak heel serieus en wil een rol eigen maken. Ik ben niet perse een perfectionist maar ik wil het wel volledig goed doen zonder een perfectie na te streven die niet bestaat. Voor mij is het een kick om mezelf te ontwikkelen en uit te dagen of andere dingen uit te proberen en of dat nu een musical is of een film of een stuk uit een theater, ik denk dat het mooiste is om jezelf te blijven ontwikkelen.’

 

Je hebt een prachtig CV en een enorme staat van dienst in zowel tv series, theater, musicals, diverse reclamespotjes maar ook als stemactrice. Hoe leef je je iedere keer weer in? ‘Mezelf goed inleven is iedere keer weer verschillend. Het fijnste is om te reageren op je tegenspeler waardoor er mooie dingen ontstaan. Ik probeer zo zuiver mogelijk te zijn en me open te stellen voor een andere acteur. Natuurlijk moet je eerst voorwerk en research doen om een personage te vormen maar vervolgens moet je het kunnen loslaten. Je hebt jezelf als instrument en je moet jezelf zo goed mogelijk geven en de knoppen bespelen. Het is een geleidelijk proces waarin je groeit, een transformatie die vanuit je ziel komt.’

 

Geloof niet alles wat je denkt

 

Hoe bewust sta je in het leven? ‘Ik heb altijd heel bewust in het leven gestaan, ook als klein meisje dacht ik al over veel dingen na. Die houding is heel fijn en heeft met begrip te maken, zodat het rust geeft zodra ik de dingen begrijp. Je moet vooral doen waar je gelukkig van wordt, dat varieert van de manier waarop je leeft, werkt en met dingen omgaat. Wil je geen vlees eten en wordt je gelukkig van de natuur? Volg dan je hart en doe de dingen die bij je passen.’

 

Wat is jouw levensmotto? ‘Heb ik niet echt, maar wat ik wel vaak toepas en vaak wat aan heb is om niet in je eigen gedachten te gaan geloven. Teveel gedachten kunnen je helemaal gek maken en dat moet je niet te veel toelaten. Geloof niet alles wat je denkt.’

Wat betekent liefde voor je? ‘Liefde is heel breed, ik denk dat het begint met de liefde voor het leven. Liefde is niet alleen voor je partner maar allesomvattend, daar begint het mee. Liefde voor je naaste, zin hebben in het leven. Het is van groot belang om die liefde en zin te blijven voeden.’

 

Wat doe jij om te ontspannen? ‘Ik ontspan me graag door te lezen of lekker met mijn handen bezig te zijn. Ik wil dingen graag doorgronden om ze inzichtelijk te maken en kan ze dan makkelijk naast me neer leggen en mijn hoofd vrij maken. Natuurlijk heb ik angstige stemmetjes als ik aan de vooravond van iets groots sta, maar dat hoort bij mij en daar ben ik me nu bewust van. Ik laat dingen sneller los.’

 

Ieder jaar vieren we de Sinterklaasintocht samen

 

Hoe kijk je terug op je jeugd in Maassluis en wat is typisch aan de bewoners van Maassluis? ‘Ik kijk terug met een warm gevoel aan Maassluis. Ik vind het nog steeds heel prettig om in Maassluis te zijn en ieder jaar vieren we de Sinterklaasintocht met het hele gezin vanaf het balkon van mijn moeder aan de Schans. En wat mensen uit Maassluis zo bijzonder maakt is hun enorme betrokkenheid en warmte, ik voel me altijd heel warm onthaald. Vooral in de tijd dat ik meedeed aan het tv programma op zoek naar Mary Poppins, hebben de inwoners massaal voor me gestemd, ik ben ze nog steeds heel dankbaar. In die tijd zag je de saamhorigheid en betrokkenheid enorm. En ik zie mijn vrienden en vriendinnen uit mijn jeugd nog regelmatig, we delen toch dezelfde roots. We zijn allemaal een andere kant op gegaan maar als we samen zijn, is het weer vanouds.’

 

Heb je favoriete plekjes in Maassluis waar je graag komt? ‘Het dorp vond ik vroeger al heerlijk, een ijsje kopen op het plein of even rondneuzen bij de cadeauwinkel met mijn moeder. Ik noem Maassluis altijd een mini Amsterdam met die kleine huisjes en de romantiek. In het Wipperspark heb ik mijn jeugd versleten en we gingen regelmatig met de fiets langs de Waterweg naar Hoek van Holland een visje eten. Echte aanraders zijn dan ook de restaurantjes aan de binnenhaven, Daan de kledingwinkel en Paul. En op het plein natuurlijk de ijsmaker Jeroen aan de Wip.’