De gulden middenweg

Zonder dalen geen pieken en zonder pieken geen dalen, was jarenlang het motto van mijn beste vriendin en mij. En geloof me, we hebben van alles meegemaakt: van onterecht ontslag, tot het vieren van een nieuw contract en van ongelooflijke foute mannen (badgasten in ons jargon) tot en met feestjes tot de zon opkwam. En dan hebben we het nog niet eens over onze verre reizen, eenzame zondagen, mooie promoties of juist brute afwijzingen. Waarschijnlijk hebben we ze allemaal wel eens meegemaakt en zijn ze herkenbaar: de hoogtepunten en de dieptepunten waarmee het leven ons uitdaagt.

Die pieken en dalen zijn namelijk nodig want deze extremen zijn ontzettend leerzaam en maken je sterk.

Ga maar na: als iemand de piek van de Mont Blanc wil halen, gaat dat niet zonder slag of stoot en vereist dat veel voorbereiding, doorzettingsvermogen en flexibiliteit om met veranderende weersomstandigheden om te kunnen gaan. Nu zijn we niet allemaal bergbeklimmers maar in ons dagelijks leven maken we vast wel eens ups and downs mee. En dat kan variëren van vreugdevolle gebeurtenissen zoals geboorte, vrienden maken, te gekke vakanties beleven, mooie diploma’s halen en bruiloften vieren tot en met verdrietige dingen als ziekte, faillissement, bedrog, scheiding of zelfs overlijden. Het leven bestaat uit ups and downs oftewel extremen waar je (als het goed is) krachtiger uitkomt. In iedere gebeurtenis zit wel een wijze les en zolang je dat wilt zien, kun je er makkelijker mee omgaan. En niemand wordt gespaard; iedereen krijgt zijn portie in het leven. Die pieken en dalen zijn nodig want deze extremen zijn ontzettend leerzaam en maken je sterk, een wijze les voor jou in een snelkookpan als het ware.

Extreem

Er zijn natuurlijk mensen die altijd in het extreme leven, juist die thrill nodig hebben om succesvol te zijn. Denk aan topsporters, acteurs, actrices, zangers, gevierde zakenlui of waaghalzen die graag op het randje leven. Daar leren wij ook weer van. Niets zo leuk om het boek van Wim Hof de “Iceman” te lezen en er achter te komen dat je jezelf kunt trainen door ademhalingsoefeningen en focus om bepaalde dingen die je onvoorstelbaar lijken, gewoon te doen. Kwestie van een mindset dus. Of als ik nóg gezonder wil leven en een strak lijf wil, spit ik meteen het droogtrainingsschema van “Killerbody” Faja Lourens door en leer ik dat een slank lijf toch echt in de keuken begint. Of als ik echt een goede thrillerscène wil schrijven, duik ik urenlang in de wereld van Stieg Larson en leer ik dat hij extreem gedocumenteerd en gedetailleerd te werk gaat en dat het geheim van zijn succes is. Of als ik iets wil oppikken van succesvolle zakenmensen, leer ik graag van workaholics hoe zij dat extra stapje in hun carrière zetten of slim te werk gaan. Ik pik er dan precies uit wat bij me past en voor me werkt. Heerlijk. En dat is niet omdat ik van plan ben extreem te gaan leven maar juist omdat ik er zo snel van leer. Zelf ben ik best gemiddeld in de dingen die ik doe, maar ik leer van de Oprah’s, Tony Robberts, Stieg Larsons en Obama’s. En doe het vervolgens op mijn eigen manier mét veel plezier want extremen kosten veel energie. Ik neem de korte route zeg maar.

 

Obsessed

Kim Kardashian favoriete woordje: obsessed. Stel je voor dat je zelf extreem gaat leven en ontzettend minimalistisch wilt worden. Dan heeft het weer iets neurotisch dat je alles weggooit, verkoopt en je nieuwe levenswijze verkondigt. Vergelijk het maar met een vriendin die opeens (OMG!) glutenvrij, lactoselaag en vegan is gaan eten: ieder gesprek gaat over die overheerlijke glutenvrije pizza die ze op zaterdag gemaakt heeft en volgens jou naar bordkarton smaakt. Wijntjes, etentjes en feestjes worden vermeden en maakt het leven eigenlijk alleen maar moeizamer. En dat is niet wat ik wil. Ik wil overal lekker door heen kunnen ‘glijden’ en kies voor de gulden middenweg die het leven leuk maakt.

Weegschaaltje

Ok, ik geef het toe, ik ben een weegschaal als sterrenbeeld dus balans is heel belangrijk in mijn leven. Maar niet alleen in mijn leven, heel veel vrouwen en leeftijdsgenoten zijn opzoek naar een fijn evenwicht in het leven waarin alles lekker loopt. In wiskunde is het makkelijk extremen op te sporen: je hebt een minima en een maxima. Handig om te weten als je een formule maakt om te weten wanneer iets optimaal functioneert. Zo is het met jouw leven ook. Extremen zijn nodig om te weten waar de gulden middenweg ligt. Wil je bijvoorbeeld gezond eten maar ook genieten? Bepaal zelf welke levensstijl bij jou past. Of wil je meer gaan sporten zonder dat het een obsessie wordt? Bepaal dan hoe vaak en wanneer je wilt gaan sporten zodat het leuk blijft. Wil je een volgende stap in je carrière maken? Maak dan eerst een lijst met wat je echt belangrijk vindt. Wil je een leuke relatie maar zonder dikke tranen? Kijk dan waar je grenzen liggen en wat voor jullie werkt. En ga zo maar door.

Intens

Nu ik een aantal jaren ouder ben (en wijzer en relaxter 😉 weet ik wel één ding zeker: ik hou van de gulden middenweg. En dat is niet perse laf of uit gemakzucht. Inmiddels heb ik geleerd dat extremen je de weg wijzen maar je niet perse gelukkiger maken. Het is een kortstondige piek die je daarna meestal weer naar beneden laat kletteren en je veel energie kost. Vergelijk het maar met een avondje flink doorhalen met wijn of champagne en de lolbroek spelen en de volgende dag wakker worden met een gigantische kater omdat je niet meer weet wat je eigenlijk gezegd hebt. Het lijkt leuk, maar dat is het niet, je moet weer twee dagen bijkomen om fysiek en mentaal te herstellen. Ik kies liever voor een glaasje wijn en de volgende dag nergens last van. De gulden middenweg biedt de meeste bescherming en geeft ruimte voor creativiteit. Is dat dan niet saai, hoor ik je denken, maar ik kan je vertellen dat ik nog nooit zo’n opwindend leven hebt gehad. En die spanning zit in de kleinste details. Je gevoel bijvoorbeeld in mooie zinnen vatten, extra aandacht en liefde aan je vakmanschap geven of tijd hebben voor je dierbaren en een goed gesprek. Kwaliteit boven kwantiteit. Vergelijk het maar met veel tijd over hebben waardoor je weer weet wat belangrijk is. Bijvoorbeeld met dat verloren uurtje dat je over hebt en een boek leest waar je blij van wordt. Of met aandacht en tijd een stoofpot laat pruttelen en je die dag nergens heen hoeft. Dat gevoel. Dat je met minder moeite een fijn leven leeft. Dat je geen gigantische uitspatting meer nodig hebt om te voelen dat je leeft maar dat je leeft met gevoel. Intens. Het is slim management met groots resultaat. Minder moeite, meer plezier. Meer tevredenheid, meer ruimte om te lachen, plezier te hebben, te ontspannen, de batterij op te laden en te genieten. Zodat je een constante piek creëert waarin een dal niet meer bestaat.

Schrijfoefening: 

Op welke gebieden heb jij de neiging om extreem te worden?

Waar zou dat wel eens minder kunnen?

En hoe zou je dat kunnen doen?

Wat werkt goed voor jou?

En welke voordelen zie je voor je als je een gulden middenweg bewandelt?

Zie je ook nadelen?

Hoe zou je nog meer kunnen genieten?

Hoe leef jij intens?

Hoe kun je nog meer genieten van het moment?

Waar word jij gelukkig van?

En hoe ga je dat doen?

De gulden middenweg wil je weten hoe? In mijn boek Pluk je Geluk help ik je stap voor stap verder.