De Reset knop!

What doesn’t kill you makes you stronger, zei ik onlangs tegen een vriendin. Ik vertelde net over mijn kerstvakantie en hoe we genoten hadden, hoeveel energie we opgedaan hadden, want achteraf bleek dat dat hard nodig was. De maand december is natuurlijk hysterisch druk en toen ik mijn huissleutels aan de buitenkant van de voordeur had laten zitten (‘s nachts!) en twee afspraken gewoon glad was vergeten, besefte ik dat ik aan vakantie toe was.

Het was nogal een heftig jaar geweest en hoewel ik dankbaar was voor de meeste dingen, merkte ik wel dat ik een jaar in de overdrive geleefd had. Gelukkig betekent besef dat je in kunt grijpen en dingen kunt veranderen. Het herkennen en erkennen van je blinde vlek is het begin van heling. En die was er op vakantie. Door even afstand te nemen, kun je dingen weer relativeren en beseffen wat je ook al weer echt wilt zodat je op het juiste spoor blijft. En dat zit ‘m in kleine dingen zoals lekker genieten, afspreken met vriendinnen, echt aanwezig zijn op je werk en voor je gezin en niet honderd ballen tegelijk in de lucht willen houden. Kwaliteit boven kwantiteit, aandacht boven oppervlakkigheden, rust boven dingen moeten. Bewust lekker eten boven de snelle hap. Grappig dat je het allemaal al weet en vaak ook goed doet, maar dat je soms toch weer dreigt af te glijden naar oude gewoontes die je niets brengen behalve een opgefokt gevoel.

Op vakantie, lopend of skiënd in de bergen, heeft het besef altijd iets louterends, alsof de waarheid helderder binnenkomt. Ik schrijf dat altijd snel op in de notities van mijn iPhone zodat ik het niet vergeet. En ik stel een doel van wat ik echt wil, op gebied van werk, liefde, gezondheid en uitdagingen die op mijn pad komen. Visualiseer ze, beleef ze, dank ze en laat ze vervolgens weer los. Want ik weet dat, als de tijd daar is, het goed komt. Dat vertrouwen heb ik inmiddels opgebouwd en dat geeft rust. Met weegschaal als sterrenbeeld kan ik nogal eens twijfelen, onzeker raken en me dingen afvragen die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Want als ik me focus en aandacht geef aan de dingen die belangrijk zijn, vallen de negatieve dingen vanzelf weg en zit je op het juiste pad. En dat is een combinatie van de vier elementen die volgens mij in balans moeten zijn: lichaam, geest, spiritualiteit en energie.  Dat kan door voeding, dat kan door intuïtief te leven en heel zuiver naar je eigen lichaam te luisteren maar ook door voldoende rust te nemen, dingen te doen waar je blij van wordt en die je energie geven. En dat kunnen kleine dingen zijn zoals niet zoveel moeten van je zelf, of simpel iets aardigs doen voor een ander… Of juist wel die studie gaan volgen of lekker een uurtje yoga met een bezoekje aan de sauna eens in de zoveel tijd. Je weet het allemaal wel, alleen soms moet je weer even die reset knop in drukken zodat je weer sterker door het leven gaat.

En als je dat dan allemaal doet, ben je er dan, gaat alles dat helemaal smooth and easy? Welnee, want net toen ik op de terugweg was en op het vliegveld stond, viel mijn lieve vadertje flauw van de drukte en warmte en schrok ik me helemaal het apenlazarus. Je bent er namelijk nooit, ook niet als je denkt dat je er al bent (denk daar maar eens over na). Zaak is dat je weer snel herstelt en in balans bent, de controle neemt, adequaat handelt en sterk in je schoenen staat. Met een sterke mindset jezelf lichamelijk en psychisch herstelt zodat je je weer prettig voelt. Sterk. Energiek. Positief. In je kracht staat. En dat begint met je gezondheid, zodat je mind of je psyche evenredig meegroeit met de kracht van je lichaam. Geloof me maar, het is zo: als je fervent aan het sporten of hardlopen bent, wordt je steeds blijer, energieker en mentaal sterker. Je kunt er aan werken, je kunt het trainen, net als je conditie. Je kunt alles aanpakken en je kunt echt uit de blinde vlek of een slachtoffer rol stappen door even te resetten. Inmiddels is alles weer het oude, gaat de school en het werk weer beginnen en voor je het weet zit je weer in je oude ritme. Met als verschil dat jij even de reset knop hebt ingedrukt, oude kwalen herstelt zijn en weet dat alles weer optimaal functioneert zodat je extra kunt genieten.

Schrijfoefening: 

  • zou jij de resetknop wel eens willen indrukken?
  • van welke oude kwalen of gewoontes zou je verlost willen zijn?
  • wat maakt jou sterker?
  • hoe bewaak jij je grenzen?
  • wat zijn je goede voornemens op mentaal niveau?
  • welk doel zou je dit jaar graag willen halen?
  • wat zou je graag willen dit jaar?

Gelukkig nieuwjaar lieve lezer, ik stuur je de allerbeste wensen en ik hoop dat ik je dit jaar weer mag inspireren om het mooiste uit jezelf en je eigen leven te halen, op een liefdevolle manier (zodat we samen de wereld net ietsje mooier maken)! Af en toe de reset knop indrukken is gewoon heel lekker en zo blijkt, ook heel nodig. Vind je bovenstaand artikel interessant en passen schrijfoefeningen wel bij je? Of wil je meer weten hoe je dat doet? In mijn laatste boek Pluk je Geluk neem ik je dertig dagen bij de hand en bouwen we samen aan je pad, aan een stevig fundament dat jou mentaal en fysiek heel sterk maakt. Met tips op gebied van voeding, beweging, doelen stellen en visualiseren, werken aan een mooi leven dat bij je past en een mentale weerbaarheid die je in balans houdt. Wil je er meer over lezen? Surf dan naar: Pluk je Geluk.