Winonah de Jong – De ultieme luxe is mijn gezin

Fashion editor, columniste, covergirl, ambassadrice SOS kinderdorpen, moeder van Isaura (6) en Kyan (4) en vrouw van Nigel de Jong. Normaal gesproken geeft Winonah niet veel interviews maar voor Laf Femme Magazine is ze open en eerlijk. Precies op de dag dat Nederland werd geteisterd door windkracht 10 spraken wij Winonah in de suite van Doubletree Hilton over haar passie, Milaan, roots, liefde en familie.

Winonah de Jong – “De ultieme luxe is mijn gezin.

Up close & personal

Vertel eens in je eigen woorden: wie is Winonah de Jong eigenlijk?

‘Allereerst moeder van twee kinderen, vrouw van Nigel en druk met mijn gezin. Eerlijk, humor, direct en heel bewust van haar achtergrond, dat heeft me gevormd.’

Je leidt een glamourous life: wat betekent luxe echt voor jou?

‘ik begrijp dat mensen denken dat wij een glamourous life leiden omdat ze alleen het plaatje van de buitenkant zien. Maar geloof me, als ik in een joggingpak stampot staat te prakken voor mijn kinderen is mijn leven ver van glamourous! Ik ben gek op mooie spullen maar de ultieme luxe is mijn gezin. Dat we gelukkig zijn, dat het lekker gaat en dat we trots zijn op onze kinderen. Issaura is nu zes jaar en heel lief en zelfstandig, en Kyan is een boefje, die banjert de hele dag lekker rond. Ze gaan naar een internationale school met andere kinderen van bemiddelde ouders uit de hele wereld, dus ik vind het heel belangrijk dat ze met beide benen op de grond blijven staan. Nigel en ik waken er voor dat het geen verwende kinderen worden en ik kan ze geen groter plezier doen dan naar hun oma brengen hier in Amsterdam. Dan gaan ze samen met de tram leuke dingen doen en als mijn moeder en tantes dan zeggen dat ze zo lief en netjes opgevoed zijn, dan ben ik trots, ja.’

 

Home sweet home

Je hebt in verschillende landen gewoond, waar bevalt het je het beste?

‘De eerste transfer was naar Hamburg en daar heb ik een hele leuke tijd gehad. De mensen waren aardig, de taal toegankelijk en de manier van leven prettig. In Engeland was het ook fijn, alleen moest ik wennen aan het weer. En in Italië moest ik ook wennen, want het leven is daar heel anders. Het duurt langer voordat er iets geregeld is en er heerst meer een zuidelijk temperament. Bij mij is afspraak een afspraak, ik ben een ontzettende regelaar en ik probeer dat wat meer los te laten. Nou, dat leer je vanzelf in een land als Italië.’

En hoe maak je je huis snel eigen als je zo vaak verhuisd?

‘Ik neem altijd onze eigen spullen mee en maak het met onze eigen foto’s, kussens en kaarsjes snel knus en huiselijk.’

We zagen dat Eric Kuster je vaak helpt, welke stijl streven jullie na? ‘Ik hou wel van de sexy glamour style van Eric en geef daar een extra touch aan met veel foto’s en kaarsen. In mijn keuken vind ik de wat meer huiselijke sfeer van Riviera Maison heel erg leuk, en ik geef er achter mijn eigen draai aan. Ik hou van snel en Eric begrijpt dat, hij levert snel en zorgt dat ik binnen no time een nieuw huis in het buitenland weer knus en gezellig kan maken. Nigel en ik zijn echte huismussen en we houden van lekker koken, tv kijken en gezellig thuis zijn met de kinderen.’

Leer je ook snel de taal en de gebruiken van het land?

‘In Hamburg nam ik meteen Duitse lessen en dat ging vlot. Engels sprak ik al, maar het Italiaans is echt een uitdaging. Ik heb lessen genomen op de school van mijn kinderen met andere ouders maar ik ben nog niet tevreden. Nigel pikt het natuurlijk veel sneller op tijdens de trainingen en met zijn collega’s dus ik heb besloten dat we nu een leraar nemen die ons thuis les komt geven.’

 

Hubby

Wat is voor jou en Nigel erg belangrijk zodat hij zich op zijn carrière kan focussen?

‘Rust. Voor Nigel is dat heel belangrijk omdat hij al zo vaak van huis is met trainingskampen en wedstrijden. Als hij dan vrij is, wil hij gewoon thuis zijn met de kinderen en samen lekker eten of gezellig tv kijken. Bij AC Milan is alles erg goed geregeld alleen zijn ze wel vaak weg – voor belangrijke wedstrijden of uitwedstrijden eten ze en slapen ze daar intern.’

Wat betekent liefde voor je? ‘Die ene blik, die ene verrassing, het zijn echt die kleine dingen die het ‘m doen – en dat weet Nigel. Tuurlijk, is een mooie auto of een mooi sieraad krijgen heel fijn, maar de echte liefde is het enige wat me echt heel erg blij maakt.’

 

Bewust

Als je aan het jonge meisje Winona van weleer terugdenkt aan de vrouw die ze nu is, welke ontwikkeling heeft ze dan meegemaakt?

‘Nu sta ik veel bewuster in het leven. Ik was vijftien jaar toen ik uit Suriname naar Nederland kwam en kort daarna Nigel leerde kennen. Ik kwam terecht in een heel andere wereld. In Suriname moest mijn moeder elk dubbeltje wel twee of drie keer omkeren dus ik heb wel degelijk de andere kant van de medaille gezien. Dat heeft me gevormd. Die achtergrond vergeet ik nooit, dat probeer ik nu ook mijn kinderen mee te geven. Als ik aan dat jonge meisje terug denk die toen net in Nederland aankwam, denk ik er vooral aan dat ik nog lang niet zo sterk was, onzeker zelfs. Nigel heeft mij altijd gesteund, hij was eerder sterk als ik en was al meer aan deze wereld gewend, ik kwam letterlijk net kijken. Nigel heeft me altijd het gevoel gegeven dat ik er mag zijn en nu, als moeder van twee kinderen en volwassen vrouw, durf ik er ook te zijn en voor mezelf te kiezen. Ik ben nu 32 jaar en ik relativeer dingen meer, ik sta nu zekerder in mijn schoenen.’

Wat zal je nooit uit je jeugd verloochenen?

‘Mijn eerlijkheid, het directe en sterk zijn, dat zal ik nooit verloochenen. Ik ken het contrast en weet heel goed mijn achtergrond maar mijn eerlijkheid heeft me gevormd tot wie ik nu ben. En nuchter blijven, ga voor je doel, doe wat je wilt, maar blijf nuchter in dingen en dicht bij jezelf.’

 

Fashionista

Hoe zoek jij ontspanning? ‘Met twee kleine kinderen? Ik ben altijd bezig, ik houd er van de dingen goed te regelen en strak te organiseren. Als ik een dagje echt wil relaxen ga ik graag een dagje naar de spa. En fashion is voor mij echt een manier van ontspannen, als ik werk aan mijn blog of op een andere manier met fashion bezig ben, kan ik me helemaal verliezen en ontspan ik me op die manier.’

Je bent dol op fashion en trends, welke mode ontwerpers volg je op de voet?

‘Tom Ford, Isabel Marant zijn mijn favoriete ontwerpers maar ik houd ook van high Street fashion als Topshop, Asos en de Zara. Heerlijk, mooie basics van Zara en dan combineren met hot items van TopShop of Marant. Niet iedereen kan een leren jasje van Balmain kopen maar ik laat zien dat je met een jasje van Zara of Supertrash exact dezelfde look kun creëren.’

Wie zijn je voorbeelden in style?

‘Absoluut de Olson Twins en Mira Duma een Russische blogster. Ik houd van rock chique en zij geven er altijd een edgy randje aan. Ik post ook vaak mijn outfits op Instagram en de styliste van bijvoorbeeld Rihanna liken mijn foto’s, een compliment.’

Je werkt soms als fashion editor, zou je je beroep er van willen maken als de kinderen groot zijn? ‘Nu de kinderen wat groter worden, wil ik meer voor mezelf gaan doen en aan mijn eigen carrière werken. Ik schrijf columns over fashion en mijn levensstijl, ik blog en post mijn eigen ideeën op Instagram en binnenkort gaat mijn website www.stylebywinonah.com online. Ik wil fashion leuk maken, toegankelijk voor vrouwen die niet veel tijd hebben en er toch leuk uit willen zien. ‘

Zou je niet je eigen kledinglijn willen hebben? ‘Ik ben al verschillende keren benaderd maar wegens tijdgebrek heb ik vriendelijk bedankt. Het moet ook helemaal bij me passen en mijn doel is om stap voor stap naar een eigen merk toe te werken en ik ben nu ook serieus bezig met een platform op te richten, maar dat kost tijd.’

Welke tip zou je vrouwen willen geven? ‘Neem tijd voor jezelf! En zie jezelf graag in de spiegel! Je moet echt wel een beetje je best doen om er leuk uit te zien. Voor je man, voor een ander maar vooral voor jezelf! Ik krijg altijd veel reacties van moeders en die vragen zich dan ook af hoe ik er zo fashionable uitzie. Nou, ik moet er ook mijn best voor doen en sta gerust een uurtje eerder op. Ik kan ook wel in een uitgezakt joggingpak mijn kinderen naar school brengen maar ik zie mezelf liever comfy en stylish. Het oog wil ook wat en of je nu single bent (dan juist!), je moet ook aantrekkelijk zijn voor je man en je omgeving. Hou van jezelf en met de juiste uitstraling kom je er wel!’

 

SOS Kinderdorpen

Je zet je in als ambassadrice voor SOS kinderdorpen, wat is jouw rol? ‘Ze hebben mij en een aantal voetbalvrouwen benaderd toen we met het WK naar Afrika gingen. We wilden SOS kinderdorpen en dat liefde in het gezin belangrijk is, onder de aandacht brengen en zijn naar Kenia gegaan. Daar hebben we met eigen ogen gezien wat er gedaan werd en wat er nog nodig was, en ik zet me graag in als ambassadrice voor dit mooie doel. Ik weet van mezelf waar ik vandaan kom en als het je goed gaat, je gewoon moet delen. Ik wil in de toekomst graag wat grotere projecten gaan doen om Op events zet ik me in om geld op te halen en we zijn nu met wat grotere projecten bezig.’

Wat geef je je eigen kinderen mee?

‘Onze kinderen zijn in deze tijd geboren en we vertellen ze vaak hoe het er in andere landen aan toe gaat. Als ik bijvoorbeeld met Isaura een filmpje voorbij zie komen op tv over Afrika of India dan wijs ik haar erop hoe andere kindjes in de wereld leven. Dat er armoede is en honger en dat niets vanzelfsprekend is en dat zij niet moet gaan zeuren over een pen die haar vriendinnetje bijvoorbeeld heeft. Dan stelt ze vragen, al heel bewust. Wij willen absoluut niet dat het verwende nesten worden en we zorgen ervoor dat ze nuchter blijven. Of anders zorgt oma in Amsterdam daar wel voor! (lacht).

 

Hoe vier je straks kerst en oud en nieuw?

‘Kerst en oud en nieuw is voor ons altijd een familie feest met veel familie, eten, lachen en plezier. Misschien sneeuwt het wel in Como of gaan we op vakantie naar de zon. Wij vieren de feestdagen echt als gezin, dan is het voor ons even geen voetbal, dan is het echt family time.’

 

Winonah de Jong – De ultieme luxe is mijn gezin

 

Interview LAF MAGAZINE 2014