Loslaten, hoe doe je dat?

Je hoort het zo vaak om je heen: je moet het loslaten, je moet het laten gaan. Ja, denk ik dan, dat is lekker makkelijk maar hoe dan? Gelukkig heb ik al vroeg geleerd (van mijn moeder uiteraard 🙂 dat loslaten vertrouwen betekent, een oneindig geloof in het onbekende. Loslaten heeft met controle te maken, angst overwinnen en vooral uit liefde te leven. Want misschien heb je het weleens gemerkt, maar als je loslaat, kun je ineens alles!

Ik moet het heel eerlijk toegeven, ik kan soms een aardig controle-freakje zijn. Vraag maar aan mijn zoon of Arthur en ze beginnen vast hard te lachen. Het is niet zo dat ik zoals Claire uit Gooische Vrouwen alle potjes met het etiket naar voren spiegel in de voorraadkast maar bij mij is wel de was gevouwen en alles opgeruimd voordat ik het huis uit ga. En ook bij vriendschappen wil ik graag weten wie, waar en hoe iets gezegd heeft zodat ik het bij voorbaat niet verkeerd interpreteer of iets gemist heb. Ik voel me soms net de bezemwagen op het ijs: dodelijk vermoeiend. Laten we het er maar op houden dat ik het graag zo goed mogelijk doe voor iedereen. Controle uitoefenen en perfectionisme zijn soms leuke zusjes van elkaar maar ze vliegen me soms ook in de haren. Je kunt namelijk niet alles controleren- wake up call: je kunt niets controleren of perfect doen, die zelfopgelegde verantwoordelijkheid kost alleen maar bakken energie. En overal waar TE voorstaat is niet goed voor je. De enige remedie is het totaal tegenovergestelde omarmen. Daar zit de verlossing.

Ik kwam een prachtig vertelling tegen van Nelson Mandela over loslaten die je even op je gemak moet lezen (ja moet 😉

Loslaten betekent niet, je niet meer betrokken voelen.
Maar ik kan het niet voor een ander doen.

Loslaten is, niet mijzelf losmaken.
Maar het besef dat ik een ander niet kan besturen.

Loslaten is, niet een ander wat toestaan.
Maar hem laten leren door ervaren.

Loslaten is, machteloos toegeven.
Want het resultaat is niet van mij afhankelijk.

Loslaten is, niet een ander willen veranderen of hem/haar de schuld geven.
Maar het beste van mijzelf te maken.

Loslaten is: niet meer zorgen voor.
Maar zorg hebben om.

Loslaten betekent: niet meer vasthouden.
Maar steunen.

Loslaten is, niet oordelen.
Maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.

Loslaten betekent niet meer alles willen regelen.
Maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten betekent niet ontkennen.
Maar aanvaarden.

Loslaten betekent, niet langer willen scheiden of twisten.
Maar eigen tekortkomingen zoeken en verbeteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten.
Maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.

Loslaten is niet iedereen bekritiseren en veroordelen.
Maar proberen te worden waarvan ik droom.

Loslaten is niet het verleden betreuren.
Maar groeien en leven naar de toekomst.

Loslaten is minder angst
en meer liefhebben.

– Nelson Mandela

Die man was een grootheid en zo wil ik ook leven. En dat betekent dat je heel veel los moet laten en vanuit liefde leven. En daar komt’ie: dan laat je alle negatieve energie, alle kleinerende gedachten, twijfels of mindere gevoelens los. Je mag en je kan namelijk vertrouwen op je intuïtie en je onderbuik gevoel als iets niet klopt (denk de leeuw in de bosjes, de gladde praatjes van een tellsell verkoper of die enge man bij de bushalte). Ik geef je dus tips die voor mij werken en die ik gevonden heb door het te proberen, doe je mee?

Schrijfoefening: 

Allereerst: wat wil je loslaten?

Waarom schiet je altijd in de controle-freak modus?

Wat is het toch dat je jezelf altijd wilt perfectioneren?

Wanneer ga jij het leven vertrouwen en laten gebeuren?

Wanneer ga je leven vanuit liefde?

Nogmaals: wat wil je loslaten?

Hoe ga je dat doen?

Verzin maar eens een paar mooie methodes die voor jou gaan werken. Hieronder een paar tips, die je misschien kunnen helpen om het ingesleten patroon van controleren, of terugkerende negatieve gedachten en gevoelens, te doorbreken en te oefenen in toelaten.

Word je bewust van je gedachten. Dat is je controle centrum. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Niet in discussie gaan met jezelf, niet relativeren, gewoon luisteren naar je gedachten en ze opschrijven, heerlijk , gooi het maar van je af!

Lees terug wat je hebt opgeschreven. Shocking? Dat is dus wat er in je hoofd allemaal gebeurt. Het zijn deze gedachten en gevoelens die (onbewust) je leven beheersen.
Bedenk dat het geen zin heeft om je boos of verdrietig te blijven voelen over dingen en situaties waar je geen invloed (meer) op hebt. Hoe meer aandacht je ze blijft geven hoe meer ze zich zullen verankeren in je bewustzijn. Erken ze, maar als ‘oud zeer’ het is niet meer van ‘nu’, wees mild voor jezelf. Kies een onderwerp wat je echt, echt, echt wilt loslaten.

Als je dat weet, kun je er mee spelen, proberen wat voor jou werkt. Ik heb een paar tips verzamelt hoe je dat kunt doen.

  • Loop de tuin in en kijk, voel, ruik en proef. Geef jezelf een half uur waarin je neits mag doen, alles moet kijken om je heen, in het hier en nu. Laat al je zintuigen spreken, ook als het regent en waait. Pak na een half uur een schop of schepje en graaf een kuil in het mulle zand. Leg daar je briefje (of sigaretten, of drank of iets waa r je vanaf wilt) in en bedank het drie keer hard op. Dank dat je er altijd voor me was maar ik ga je nu loslaten. Gooi er een hoop zand op en begraaf het ritueel.
  • Laat de gedachten/gevoelens onder de douche, in het zwembad of in bad letterlijk van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je schoon en licht. Water heeft letterlijk fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. En elke gedachte of elk gevoel bestaat uit trilling, energie.
  • Vraag jezelf: wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel? Helpt het me verder? Wat levert het me op? Als het niets positiefs is, kun je de gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds en gooi het denkbeeldig uit het raam. 
  • Verzet je gedachten. Denk aan iets leuks, ga naar buiten, onderneem iets nieuws, ga wat doen. Als er weer een gedachte komt, bekijk het dan, herken het, benoem het, erken het en laat het dan als een wolk voorbij drijven. 
  • Doe een visualisatie oefening. Beeld je in dat de gedachten of gevoelens die je los wilt laten als zandzakken op je schouders liggen. Adem een keer diep in, verzamel je moed en laat het zand, met het uitademen, uit de zakken glijden. Laat het naast je neervallen en loop ervan weg.
  • Doe deze meditatie eens: over loslaten
  • Maak je Geluk

Loslaten werkt helend, louterend zelfs. Ga leven vanuit liefde en vertrouwen, probeer het maar eens. Pak eerst jezelf aan en probeer ook anderen niet steeds te corrigeren: zij bewandelen hun pad en zij moeten op hun eigen manier dingen leren. Of niet. Laat de controle los, vertrouw en omarm het leven. Laat ze leven – en laat het gaan. Waarom zou je iedereen jouw ‘waarheid’, normen en waarden willen opleggen? Iedereen is in een ander stadium, je kunt daar niet over oordelen, het is ook helemaal niet nodig. Diversiteit is zo fijn en mooi, en vertrouw er maar op dat alles goed komt en dat we met respect kunnen leven naast elkaar.

Als je loslaat creëer je ruimte voor andere mooie creatieve dingen die je nooit eerder gezien hebt- er gaat een wereld voor je open. Met loslaten valt er letterlijk een hoop van je af, is dat niet heerlijk? Al die energie kun je besteden aan mooie dingen en wil je af en toe toch nog controle freakje spelen, gewoon omdat het kan? Pick your battles, zei Luke Gregory al in 1814 dus laat de rest maar lekker los!

Vind je bovenstaand artikel interessant en passen schrijfoefeningen wel bij je? Of wil je meer weten hoe je dat doet? In mijn laatste boek Pluk je Geluk neem ik je dertig dagen bij de hand en bouwen we samen aan je pad, aan een stevig fundament dat jou mentaal en fysiek heel sterk maakt. Met tips op gebied van voeding, beweging, doelen stellen en visualiseren, werken aan een mooi leven dat bij je past en een mentale weerbaarheid die je in balans houdt. Wil je er meer over lezen? Surf dan naar: Pluk je Geluk.

Ik hoop dat ik je dit jaar weer mag inspireren om het mooiste uit jezelf en je eigen leven te halen, op een liefdevolle manier (zodat we samen de wereld net ietsje mooier maken)! Af en toe de reset knop indrukken is gewoon heel lekker en zo blijkt, ook heel nodig.

 

 

Bron Loslaten, hoe doe je dat?: Just be you, Roos Plagge, Luke Gregory, Nelson Mandela