Stop Suffering – geef je criticaster geen kans.

Stop Suffering – geef je criticaster geen kans.

Bijna iedere morgen moet ik weer bedenken wat er nou zo leuk aan is om mijn warme, veilige, vertrouwde bedje te verlaten. Ik begin dan altijd te bedenken waar ik dankbaar voor ben, visualiseer mijn droomleven waar ik mee bezig ben, zet een lekker muziekje aan en doe wat rek- en strekoefeningen voor een open raam. Waarom? Om die bedrieglijke, repeterende gedachten dat ik niet goed genoeg ben uit mijn hoofd te bannen. Die faalangstachtige gedachte verschijnt iedere keer in andere vormen, hij zoekt telkens een andere manier om me uit balans te brengen. En dat sta ik niet toe, ik ben namelijk overtuigd dat wij niet geboren zijn om te lijden. En toch, nadat mijn boek Pluk Je Geluk uitkwam, ben ik oprecht geschrokken van de reacties van mensen die zo ontzettend op zoek waren naar geluk en balans en dagelijks moesten struggelen om het leven door te komen. Dat moest anders, dacht ik en ik ben ze gaan begeleiden met mijn boek. En gelukkig merkten we dat met wat kleine veranderingen of door lichter te gaan denken, we beter kunnen omgaan met situaties. De omstandigheden blijven hetzelfde, maar ons oordeel en de perceptie verandert waardoor we ons veel beter voelen, zelfvertrouwen krijgen en onze criticaster een rotschop geven.

‘To Stop Suffering’, is wat Tony Robbins uit riep toen Oprah hem vroeg wat hij iedereen wenste en dagelijks aan werkte met de mensen die bij hem kwamen. Mensen lijden dagelijks door de gedachten die door hun hoofd spelen en die eigenlijk helemaal niet relevant zijn. Mensen maken zichzelf wijs dat ze niet goed genoeg zijn, dat ze niets waard zijn, of dat ze bijvoorbeeld alles wat ze lief hebben kunnen verliezen. Zelfkritiek is ongelooflijk schadelijk want het is ook nog eens een verslaving waar je moeilijk vanaf komt. In de kern willen mensen gezien worden, liefde voelen en geven en gewaardeerd worden. Daar gaat het om. Alles wat er bij komt, is door jezelf opgelegd of fluistert dat kleine stemmetje bij je in, om je klein te houden. En om dat patroon te doorbreken, moet je zelf de beslissing nemen er mee op te houden.

Dale Canergie legde het goed in zijn boek ‘Stop worrying, start living’, uit: je kunt je (sombere) gedachten aandacht geven of je sluit het uit. Er zijn twee termen die je voor ogen moet houden: kan ik deze gedachte gebruiken en komt het voort uit liefde? Als dat niet zo is, en je dus niet helpt, kun je die gedachte weggooien en er geen aandacht aan besteden. Dave vertelde ook dat het goed voor je is om het slechtste scenario voor je te zien en te doorleven. Als je dan ingebeeld hebt wat het allerergste is dat er kan gebeuren (baan kwijt, man weg, ziekte, overlijden, geen geld, verdriet of benoem je horrorscenario maar) er kort daarna ruimte ontstaat en er een idee of oplossing komt. Het rare is namelijk dat het leven altijd door gaat. Altijd. En dat daaruit weer oplossingen komen. Je bent een zelfhelend mechanisme, vertrouw daar op.

Een ander goed uitgangspunt is: kan ik er wat mee, helpt het me verder? Als het antwoord nee is, kun jij wel verder. Je overweegt dus dagelijks tientallen keren of een gedachte er toe doet, je helpt of ‘gezond’ voor je is. En je hebt gemiddeld 60.000 gedachten per dag. Maar dat maakt niet uit, want zodra jij dit patroon doorbreekt en anders invult, wordt dat je nieuwe patroon en ontstaat er ruimte voor andere dingen. Voor creativiteit, ontspanning en liefde. Ban je de nare gedachten uit en krijg je opeens zeeën van tijd om dingen te doen die er wel toe doen. Leef je niet meer in angst, angst is de grootste factor die jou afhoudt van een fijn leven. Als er problemen of zorgen zijn die er op dat moment echt toe doen, krijg je een ongelooflijke power om probleemoplossend te denken. Ik heb het al een paar keer meegemaakt in mijn leven, alsof je een enorme adrenalineboost krijgt waardoor je precies weet wat je moet doen, zeggen of hoe je moet reageren. Dat is intuïtie, een instinct waar je altijd op kunt vertrouwen. Dus waarom zou je je dagelijks zorgen maken of tobben? Totaal niet nodig en onzinnig, want daardoor sluit je jezelf af voor de mooie dingen die het leven voor je in petto heeft. Ik geef je hierbij wat tips om dagelijks zorgeloos te leven, nou, ok, bijna dan 🙂

Tips:

 • Leef in het hier en nu. Een open deur, ik weet het maar als je bedenkt dat als je in het verleden leeft en spijt hebt, dat je in sombere gedachten leeft en als je met nare gedachten voor  de toekomst denkt, dat je in angst leeft. Je leeft dus nu, dat is het enige realisme dat je kent. Vandaag, hier en nu. Maak er een mooie dag van.
 • Geef kritische gedachten geen kans. Als er een kleine zeur in je hoofd zit (vaak repeterende gedachten), schenk er dan even aandacht aan, doorvoel de gedachte, bedenk wat er mis kan gaan, bedank het en vervang het door een mooie gedachte. Oefen daar in. Ik had steeds de gedachten dat mijn vader zielig en eenzaam was toen mijn vader alleen kwam te staan na het overlijden van mijn moeder. Maar dat was hij niet, of tenminste, zo wilde hij niet gezien worden. Ik verving die lelijke gedachte door, ik ben trots op mijn vader en hoe goed hij het doet en dat werd mijn nieuwe waarheid. Telkens overnieuw, maanden lang. En hij ging het nog steeds beter doen ook!
 • Dankbaarheid. Alle grote goeroe’s, coaches en verlichte personen zeggen hetzelfde: wees dankbaar. Noem elke ochtend drie dingen op waar je dankbaar voor bent. De truc is namelijk dat je negatieve gedachten vervangt door mooie dingen die je waardeert.
 • Visualiseer je droom. Neem iedere ochtend even de tijd om 3 minuutjes om je droom waar je naar toe werkt, voor je te zien.
 • Waardeer. Waardeer je lijf, je ogen, je handen, je werk, jezelf, je ouders, je man, je kinderen, je vrienden, je gedachten, gevoelens. Alles. Waardeer alles.
 • Verwachtingen. Stel je verwachtingen bij. Als jij torenhoge verwachtingen hebt, kan dat je het gevoel geven dat je er nog heeeeel ver vanaf bent. Laat ze maar los, het universum weet jouw intentie en jouw doelen. Ga nu maar genieten naar het pad er na toe. God, het licht of het universum zorgt voor jou en brengt je daar dus zorg ondertussen dat je het naar je zin hebt.
 • Maak jezelf gelukkig, dan volgt succes vanzelf. Hoe? Door dankbaar te zijn, vrolijke muziek op te zetten of doe maar iets dat jou happy maakt.
 • Leef gezond en met structuur.
 • Laat los. Laat alles los wat niet bij je past, wees je authentieke zelf. Schaam je er niet voor, alle gedachten die niet relevant zijn, helpen je niet dus die stuur je maar weg.
 • Oordeel niet. Ten eerste waarom zou je en ten tweede wat kan jou het schelen? Oordeel niet over een ander en ze oordelen ook niet over jou.
 • Het draait niet om jou. Alleen jijzelf bent zo erg met jezelf bezig, een ander is namelijk ook alleen maar met zichzelf bezig. Dus maak je niet druk om wat een ander denkt, waarschijnlijk helemaal niets.
 • Geduld. Heel veel geduld. Maar weet, voel en proef dat het goed zit. Er wordt voor je gezorgd, en jij bereikt je doel – geloof me maar.

Schrijfoefening:

 • Wat past bij jou om vervelende, repeterende gedachten los te laten?
 • Hoe leg jij die criticaster het zwijgen op?
 • Waar ben jij dankbaar voor?
 • Wat maakt jou happy?
 • Welke verwachtingen zijn misschien iets te hoog ingesteld?
 • Wat is jouw droom?
 • Wat waardeer je aan jezelf?
 • Wat mag je nog meer loslaten?

Hierbij nog een fragment van Oprah’s Soul Sunday met Tony Robbins: super inspirerend, kijk regelmatig eens naar hun mooie uitzendingen boordevol inspiratie!

 

Tony Robbins explains why his goal is to "show people how to end the illusion of loss."

Opslået af SuperSoul på 14. oktober 2017

 

In mijn nieuwe boek Pluk je Geluk lees je veel meer hoe je je geestelijke gemoedsstand kunt versterken. Met lekkere receptjes die zo klaar zijn en jou de juiste vitamines geven. In slechts een maand is je lichamelijk en geestelijk systeem en hormonale toestand weer op orde waardoor je je sterk voelt in lichaam en geest. Je valt vanzelf af, zonder dieet of medicijnen en voelt je stukken energieker. Wie wil dat nou niet? Maar hoe doorbreek je je oude patroon en zorg je ervoor dat je niet terug valt in je oude gewoonten? In dit boek begeleid ik je dagelijks met goede recepten zodat je geen trek of dipjes hebt, mooie oefeningen, ontspanning en vooral veel beeldmateriaal om bij weg te dromen. Heerlijk, ik gun het iedereen!

En baadt het niet? Dan schaadt het niet, zo is het ook nog een keer. Maar het is ONTZETTEND leuk om uit te proberen wat werkt en wat voor effect het voor jou heeft. Zo, ik ga mijn computer uitzetten en lekker een uurtje naar buiten. Ik wens jullie een fijne dag, zorg goed voor jezelf!

 

Liefs, Esther

 

Pluk je Geluk direct shoppen? Dat kan hier of via Bol.com.

Pluk je Geluk