Schema

September

Thriller schrijven

Een wereldschokkend spannende thriller schrijven – hoe doe je dat? Een goed idee, een fantastische plotwending, een paar subplotten die de lezer op het verkeerde been zetten en hoog verteltempo – dat zijn slechts een paar ingredienten van een goede thriller. Daarnaast komt jouw talent om de hoek kijken, jouw stylistische schrijfstijl en verhaal dat de lezer bij de strot grijpt en niet meer loslaat. Thriller schrijven kun je leren, het is een vak. Een goed storyboard, doordachte plotwendingen, realistische personages, vlotte dialogen, cliffhangers, mysterieuze oplossingen en spanning opbouwen – dat kun je leren. De rest hangt af van jouw talent – en dat kunnen we ontwikkelen. Kom naar deze workshop en laat je verrassen. Door jezelf.

Oktober

Kinderboeken schrijven

Niets leuker dan een kinderboek schrijven! Fantasie, vrolijkheid, humor, prikkels en mooie storytelling – je mag helemaal losgaan met kinderboeken schrijven. En dankbare luistervinkjes want zelf heb ik een keer een kinderboek geschreven voor mijn zoon Bo – niets zo leuk als voorlezen uit je eigen boek met een warm slaperig jongetje in zijn pyama tegen je aan! In deze workshop behandelen we storytelling, de opzet van het verhaal, de indeling, de personages en de plotwending in het korte verhaal.

November

Story telling / method writing

Waarschijnlijk zijn jullie allemaal fan van Robert de Niro, Al Pacino, Meryl Streep of Jack Nicolson. Allemaal method acting actors. Ik heb hun manier van acteren bestudeerd en zij kruipen niet in de rol van, nee zij ZIJN het. Mijn manier van schrijven is Method writing geworden, want ik schrijf niet alleen over de personages, nee, ik BEN ze. Hoe ze eten, hoe ze kijken, hoe ze denken, hoe ze kleden, hoe ze praten, hoe ze wandelen, hoe ze ademen, hoe ze hun huis inrichten, hoe ze hun boodscahppen doen, welke programma’s ze kijken, wie hun vrienden zijn enzovoorts. Ik kruip in de huid van en schrijf dan vellen papier vol om uiteindelijk het personage te WORDEN. Die informative gebruik ik overigens niet in het boek maar wel tijdens het schrijfproces. Het is zo leuk! Je krijgt ongelimiteerd de kans om in het leven van een ander te kruipen dus kom en maak het mee tijdens deze workshop. Leerzaam – ook voor jezelf!

December

Columns / Blog schrijven

Ahhhh columns en blogs schrijven! Mijn grote liefde! Op een A4tje je gedachten spuien, mensen inspireren en de lezer je een beetje laten kennen. Natuurlijk ook een grote ego tripperij, maar dat geeft niet, dat heeft iedereen wel in zich. Niets om voor je te schamen en lijkt het jou niet een droom om je eigen column te hebben met een mooie foto ernaast? Dat kan: in een blad of op je eigen blog. Dit is serieus business want wat ooit gepubliceerd wordt blijft eeuwenlang zichtbaar. Ik geef je de tools om een goede column te schrijven, zowel zakelijk als human interest.

Januari

Dialogen schrijven en personages uitdiepen

We beginnen januari met goede dialogen schrijven. Zeer belangrijk om de vaart in het verhaal te krijgen en de boodschap over te brengen. Ook hier geldt: schrijven is schrappen! Een goede dialog moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en is zeer belangrijk in een goed verhaal. Ik leer je de kneepjes van het vak – en niets van waarde blijft onbeschreven.

Februari

Commercieel zakelijk schrijven

Een goede zakelijke brief of mail, een begeleidend schrijven bij een product, een nieuwsbrief, persbericht of andere zakelijke uitingen- er moet een lijn inzitten. We gaan de boodschap bepalen en de uitingen vorm geven en de correspondentie structureren. Jarenlang heb ik als communicatie consultant gewerkt voor middelgrote bedrijven en aan de hand van die tips heb ik een aantal goede punten opgesteld voor een goede, transparante communicatie die staat.

Maart

Social media en publiceren

Social Media – we kunnen niet zonder. Prive en zakelijk, toch is er een groot verschil. Wat doe je wel, wat doe je niet, hoe komt je boodschap over, wat zou je zelf nooit doen? Door middle van deze workshop leer je je eigen grenzen stellen en maak je een helder social media beleid waardoor je ook jouw boodschap ook weer helder naar buiten brengt.

April

Plot wendingen schrijven en tips van de grote schrijvers

Als schrijver werk je allemaal naar de grote climax toe – en toch is dit enorm belastend. Want de druk is enorm: is mijn plot wel origineel, goed genoeg en verrassend? In deze workshop behandelen we de tips van de grote schrijvers zoals Arnon Grunberg, A.F. Th van der Heijden, Giphart en nog vele andere schrijvers die er toe doen. Plotwendingen en subplotten zijn enorm belangrijk voor het verhaal maar de weg ernaar toe ook. In deze workshop leer je hoe je de vaart in het verhaal vast houdt en dat je niet te veel weg geeft, de lose eindjes aan elkaar breit of juist loslaat – het brein van de lezer maakt overuren!

Tot slot

Houd dit schema in de gaten – er zullen een aantal gast schrijfsters over het schrijversvak spreken en er staan een aantal geweldig leuke vrouwen in de planning die jou zullen inspireren!

Deelname aan een workshop is € 35,– en bij deelname van minimal 3 deelnemers. De workshops duren drie uur en vinden plaats op dinsdagavond van 19.00 – 22.00 uur, op vrijdag en zaterdag ochtend van 9.30 – 12.30 uur. Thee, koffie en wat lekkers inbegrepen.

Voor meer info, data en tarieven kun je me mailen op: info@estherkreukniet.nl