Second Opinion

In iedere Cenz geeft Esther Kreukniet (41) haar kijk op zorg en gezondheid. Esther werkt als freelance journaliste voor diverse tijdschriften en kranten, schrijft boeken en geeft diverse workshops creatief schrijven. Haar nieuwe roman Carte Blanche zojuist verschenen en nu al door Margriet verkozen als hét vakantieboek voor de zomer. Esther woont in Oostvoorne aan zee en heeft een zoontje van 10.

In Amerika is het inmiddels een ingeburgerd fenomeen: een second opinion. Het is geen gebrek aan vertrouwen in je arts maar juist een bevestiging van dat gene wat je al vermoedde. Daarom heb ik gekeken bij de keuze van mijn verzekeraar of het mogelijk is om een tweede advies te krijgen; niet dat ik aan mijn dokter twijfel maar om de best passende behandeling te verkrijgen.

Toen mijn vriendin Anita weggestuurd werd met een briefje van de huisarts dat ze ‘overspannen’ was, ben ik toch blij dat haar moeder heeft aangedrongen op een MRI scan. Uitslag: een tumor in haar nek. En toen mijn vader zo’n enorme pijn op zijn borst had, vreesden we het ergste. Mijn broer,
die zelf chiropractor is, drong aan op een verder onderzoek en wat bleek? Geen hartaandoening maar een acute galblaasinfectie. Mijn broer herkende de symptomen en drong aan op een verder onderzoek waaruit bleek dat mijn vader al drie (!) maanden met een zwaar verontreinigde galblaas rondliep.

Waarschijnlijk heeft u ook talloze voorbeelden uit uw omgeving. Twee weten meer dan één en als de dokter in eerste instantie gelijk heeft, is het juist een bevestiging. Of zoals CZ mij uitlegde: het is belangrijk om te weten dat de verzekerden RECHT hebben op een tweede advies, ook bij kleine ‘huis-tuin-en keuken’ aandoeningen, zoals een knieblessure of een orthopedische aandoening.

Toen mijn open wond op mijn schouder na acht maanden zalven nog niet dicht ging, heb ik een andere arts geraadpleegd, ik vertrouwde het niet. Bleek dat het een enorme plek met huidkanker was, dat gelukkig op tijd met behulp van fotodynamische lichttherapie bestreden kon worden. Ik ben blij dat ik doorgezet heb want in dit land van liberalisme moeten van de gedachten af dat we een arts passeren en over die drempel heen gaan. CZ stimuleert die keuzevrijheid en daarom ben ik gerustgesteld. Want je gezondheid…is je grootste goed!

Liefs Esther!

0 replies on “Second Opinion”