Vrouw en de Zorg

In iedere Cenz geeft Esther Kreukniet (40) haar kijk op zorg en gezondheid. Esther werkt voor Next Communicatie, is freelance journaliste voor diverse tijdschriften en auteur van twee boeken (Beau Ravage en Façade). Esther heeft een zoontje van 9.

Over het algemeen zijn vrouwen heel zorgzaam. We zorgen voor onze kinderen, partner, andere dierbaren en huisdieren. Het zit gewoon in onze aard. Maar wie zorgt er eigenlijk voor ons?

Als moderne vrouw moet je aan veel eisen voldoen. Dat leggen we vooral onszelf op. We lopen onszelf hierdoor regelmatig voorbij. Dat uit zich dan in klachten waar ook artsen soms geen raad mee weten. Vaak worden problemen afgedaan als typische vrouwenkwaaltjes zoals migraine of menstruatieklachten en schuiven we het voor ons uit.

In deze Cenz vertelt Quinty Trustfull geëmotioneerd over het belang van een vroege diagnose. Toevallig hoorde ik deze week een aantal keren een eensluidend verhaal: ‘hadden ze maar eerder naar hun eigen lichaam geluisterd’. Ook een van mijn lieve vriendinnen ging altijd maar door totdat ze letterlijk ‘genekt’ werd. De dokter zei dat ze overspannen was en dat ze een paar weken rust moest nemen. Toen ze na drie weken nog geen kopje thee kon optillen werd ze op haar eigen aandringen doorverwezen naar het ziekenhuis voor een MRI scan. In haar nek zat een goedaardig gezwel ter grote van een knikker. Die zat er al zeker vier jaar, maar ja, ze nam af en toe een paracetamolletje als ze zich niet lekker voelde. Ze werd met spoed geopereerd. De chirurg benadrukte nog ‘dat als ze twee weken langer had gewacht, ze een complete dwarslaesie vanaf haar nek had geriskeerd’. Ze ligt nu heerlijk bij te komen. Iedereen zorgt een keer voor háár. ‘Vind ik wel moeilijk’, zegt ze dan. Gek hè? Ze heeft door deze ervaring wel geleerd om beter naar haar gevoel te luisteren. Laat het een les zijn voor alle vrouwen (en ook mannen natuurlijk): wil je goed voor anderen zorgen, zorg dan eerst heel goed voor jezelf!

Liefs,
Esther Kreukniet

0 replies on “Vrouw en de Zorg”