Dag 29: Gij zult niet roddelen

Roddel niet. Het is negatief. Ik doe er ook wel eens aan mee en baal er dan direct van. Want wat brengt het je? Heel even voel je je misschien goed door het over een ander te hebben en verbroedert het je met je gesprekspartner maar daarna voel ik me gelijk rot als er iets negatiefs gezegd wordt. Wat heb je er aan? Niets, helemaal niets, je helpt er niemand mee. Het laat eigenlijk zien hoe zwak je bent, dat je waarschijnlijk wel over meer mensen zo praat, jaloers bent, klein en vilein – en nou komt het- je krijgt het terug! Als een boomerang, recht in je gezicht.

Tuurlijk, roddelen heeft ook een functie: het schept verbondenheid tussen jou en degene waar je lekker mee roddelt. Maar moet je dan verbondenheid op die manier krijgen? Sta er toch boven. Want als jij weg bent, roddelt diegene net zo over jou en haalt je naar beneden – wil je dat? Je kunt het jezelf afleren door het gewoon niet meer te doen, heel simpel, haha. Alleen maar positieve dingen te zeggen. En te menen. Anders houd je je mond maar.

En wees nou eens eerlijk: jij wilt toch ook niet dat mensen over jou roddelen? Lelijk praten of vals en jaloers zijn? Gewoon niet doen, begin er maar mee. Elke keer als je merkt dat je over iemand roddelt, verander je behendig het gesprek en zegt: “Gelukkig zijn we allemaal anders en is niemand perfect. Ik ben ook maar een mens maar ik vind het eigenlijk niet goed om over een ander te roddelen, ik voel me daar niet goed bij. Ieder heeft zijn eigen leven en ik respecteer dat…” Ik gun iedereen het beste, dat is zó lekker om te zeggen! Zelfs die droeftoeters van weleer. Want wees nou eerlijk, jij maakt je leven zelf toch fabuleux dus waarom zou je uberhaupt nog roddelen? Helemaal geen tijd voor! Het is een teken van zwakte en die droeftoeters van weleer? Die zijn totaal niet interessant! En ik gun ze het beste, haha.

Wat is het meest verschrikkelijke wat wel eens over jou gezegd is en waar je achter kwam?

En wat is de ergste roddel die jij wel eens verspreid hebt?
Roddel je veel?

Hoe ga je jezelf beperken?
Wat wil je bereiken?
En hoe ga je jezelf als goed, volwassen mens belonen als dat lukt?
Afspraak – ik ga de komende 3 maanden niet over mensen roddelen en houd me afzijdig – kijken wat het me brengt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 13 =