Overmatig piekeren – hoe overwin je dat?

Overmatig piekeren – hoe overwin je dat?

Piekeren overwinnen: zet stappen naar innerlijke rust.

We piekeren allemaal wel eens. Het wordt pas vervelend als je overspoeld wordt gedachten waar je niet los van kunt komen.

We hebben allemaal wel eens slapeloze nachten gevuld met zorgen en gedachten. Je blijft dan in hetzelfde kringetje ronddraaien waarin je herhaaldelijk dezelfde problemen voorstelt en alle mogelijke uitkomsten overdenkt. Maar hoewel het normaal is om zo nu en dan te piekeren, verbruik je met overmatig piekeren veel energie. Het is zelfs zo dat je hersenen meer energie verbruiken dan fysieke inspanningen van je lichaam.

Overmatig piekeren – hoe overwin je dat?

Leven in het nu

Piekeren is in feite een poging om problemen op te lossen en kan je motiveren om in actie te komen. Maar als het zich ontwikkelt tot een voortdurende stroom van negatieve gedachten waar je geen controle over hebt, kan het leiden tot depressieve en angstige gevoelens. En dat willen we niet. Gelukkig zijn er inspirerende informatiebronnen die goed kunnen uitleggen hoe je dat doet. Spiritueel denker Eckhart Tolle benadrukt het belang van leven in het huidige moment, ‘het nu’. Hij zegt dat veel van onze zorgen ontstaan wanneer we te veel aan het verleden of de toekomst denken. Het idee is dat we bewust moeten zijn van onze gedachten en emoties zonder er helemaal door opgeslokt te worden.

Bewust zijn

Zonder bewustzijn zou er geen wereld zijn. In een podcastaflevering met Oprah benadrukt Eckhart dat overmatig denken de bron is van het ongelukkig voelen bij miljoenen mensen. Hij legt uit dat het niet de omstandigheden van iemands leven zijn die mensen ongelukkig maken, maar het overmatige denken dat hun lijden veroorzaakt.

“Niet de omstandigheden maken je ongelukkig, maar het overmatige denken.”

Eckhart deelt een verhaal uit zijn eigen leven kort na zijn ontwaking. Hij was dakloos en bracht vele dagen door op een bankje in een park. Ondanks dat hij recht had gehad op woede en wrok, was hij dat niet. In plaats daarvan was hij diep bewust van de levendigheid en schoonheid in de natuur om zich heen. Hij zegt dat het mogelijk is om zelfs te ontwaken te midden van extreme moeilijkheden. Hij benadrukt dat bewustzijn de wereld verlicht, en zonder bewustzijn zou er geen wereld zijn. De spiritueel leider wijst op het leven in het nu als een poort die opengaat, weg van volledige identificatie met overmatig denken. Overmatig denken, onnodig denken, is een bron van je ongelukkig en onrustig voelen. Overdenken gebeurt vaak ’s nachts, en het leidt tot onplezierige gedachten over wat er mis is gegaan in het leven. Hij moedigt aan om momenten te ervaren waarin denken stopt en je je bewust bent van je eigen bewustzijn, het leven in het nu. Niet oordelen wat er gebeurd is of wat er misschien nog staat te gebeuren, maar volledig bewust zijn van het moment. Eigenlijk schakel je zo veel ruis uit want het verleden kun je niet veranderen en in de toekomst weet je niet wat er gaat gebeuren. Beperk je dus tot waar je nu mee bezig bent en zorg dat je overtollig denken herkent. Dan kun je je gedachtestroom stoppen en verder gaan met wat je nu bezig houdt, op een positieve manier.

Overmatig piekeren gebeurt vaak als we ons te veel identificeren met onze gedachten en emoties. Tolle moedigt aan om een soort toeschouwer te worden van je gedachten, zonder er volledig in mee te gaan. Door je bewust te zijn van je gedachten en jezelf te herinneren aan het huidige moment, kun je uit de vicieuze cirkel van overmatig piekeren stappen. “Niet al het denken is productief. In feite is te veel denken meestal absoluut onproductief.” Hij zegt dat het belangrijk is om momenten van stilte en rust te creëren in onze geest en gewoon aanwezig te zijn in het huidige moment.

Overmatig piekeren – hoe overwin je dat?

Hier zijn vijf tips die helpen bij het aanpakken van overmatig piekeren:

  • Breng je aandacht naar het heden:

Neem regelmatig de tijd om jezelf te herinneren aan het huidige moment. Adem diep in en focus je aandacht op wat er nu om je heen gebeurt. Dit kan je helpen om uit de greep van zorgen over het verleden of de toekomst te komen.

  • Observerende bewustzijn:

Probeer je gedachten te observeren alsof je een toeschouwer bent. In plaats van volledig op te gaan in je gedachten, stap een beetje naar achteren en bekijk ze objectief. Dit helpt je om minder geïdentificeerd te zijn met je zorgen.

  • Accepteer wat is:

Probeer de realiteit te accepteren zoals die is, zonder oordeel. Het verzetten tegen de huidige situatie kan leiden tot extra stress en zorgen. Als je accepteert wat er is, kun je van daaruit constructieve stappen nemen.

  • Beperk multitasking:

Focus op één taak tegelijk en geef die je volledige aandacht. Multitasking kan leiden tot een overweldigende stroom van gedachten en zorgen. Door je te concentreren op één ding tegelijk, kun je meer bewustzijn creëren.

  • Creëer stille momenten:

Plan momenten van stilte gedurende de dag. Dit kan meditatie zijn, een korte wandeling in de natuur, of gewoon enkele minuten van bewuste ademhaling. Stille momenten kunnen helpen om de geest te kalmeren en piekeren te verminderen.

Schrijf je gedachten op: Door je gedachten op te schrijven, kun je beter begrijpen wat er in je hoofd omgaat. Het is een effectieve manier om ze te beheersen en patronen te identificeren die piekeren veroorzaken.

Mindfulness: Beoefen mindfulness om te focussen op het heden. Mindfulness helpt je piekeren te verminderen door je aandacht te richten op het huidige moment.

Oefen dankbaarheid: Door je focus te leggen op dingen waar je dankbaar voor bent, kun je je perspectief veranderen en positievere gedachten stimuleren.

 

In mijn boek “Pluk je Geluk” bied ik meer advies en praktische oefeningen om overmatig piekeren te overwinnen. Samen kunnen we een recept voor balans en geluk in je leven creëren!

Pluk je Geluk  Pluk je Geluk Pluk je Geluk Pluk je Geluk

Onthoud, piekeren leidt zelden tot oplossingen. Actie ondernemen wel. Hopelijk helpen deze tips je op je weg naar minder piekeren en meer genieten van het leven.

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + twee =